Hvordan Fanger Man Gedde

Hvordan Fanger Man Gedder? (Fiskegrej, Dybde, Teknik, Tips)

Det er efterhånden rigtig populært at fiske i ferskvand og saltvand efter gedde, og det er helt sikkert meget sjovt, da gedden virkelig plasker og fighter i vandet, og så har den en god størrelse. Men hvordan fanger man en gedde i Danmark?

For at fange gedde skal du bruge et geddeforfang, et blink eller wobbler, samt en stang der er 7 fod eller længere. Det er bedst at bruge spinnefiskeri, da du får afdækket et stort område hurtigt. Brug en fletline på 0,30 mm og et fastspolehjul str. 3500. Sådan kommer du igang med at fiske gedder.

For at det ikke skal være alt for let, er der desuden en række regler man skal overholde. Desuden er det et godt trick at have styr på sin teknik. I dette indlæg gennemgår vi struktureret hvordan og hvor du får gedde på krogen.


Hvordan fanger man gedde?

Hvordan fanger man gedde
Gedden er en populær fisk at fange i ferskvand og brakvand.

Når man skal begå sig i geddefiskeri, er det sindsygt vigtigt at kende til geddens kendetegn. Den størrelse og kæbeparti kan hurtigt lede til, hvis man har dårligt udstyr, stor skuffelse. Derfor har vi konstrueret en grejliste herunder, så du er rigtig godt udstyret til at fange en gedde. Undrer du dig over hvilken teknik du skal bruge, kan du med fordel også læse videre i vores indlæg.

Det grej skal du bruge til at fange gedde

Stangen

Stangen man bruger til at fange gedder kan selvfølgelig komme i forskellige størrelser og med forskellig kastevægt. Det er dog vigtigt at du bruger en “triggerstang”, da den er uovertruffen til at fange gedder. Men hvad er en triggerstang?

En triggerstang er en kastestang, som man bruger til spinning og baitcasting. Man kunne være så fræk at kalde det en kastestang. Du kan læse mere om at bruge baitcasterhjul og multihjul, og vores anbefalinger til dit nye multihjul, lige her.

Vælg en stang som er 7 fod eller derover (dvs. over 220 cm). Stangen skal kunne tåle en kastevægt mellem 15 og 100 gram. Dette kommer alt an på hvilket agn du bruger, og hvor du fisker efter gedden. Hvis du vil begå dig i jerkbaitfiskeri, kan det være en god idé at vælge en lidt kortere stang og plads til stor kastevægt. Du kan altid tale med din lokale grejhandler om hvilken stang du skal vælge til at fiske gedder.

Linen

gedde bider line over
Pas på din line! Gedden har syleskarpe tænder, og kan nemt kappe din line over. Brug et geddeforfang før du binder dit agn på.

Den line du skal vælge til at fange gedde skal være af god kvalitet og god tykkelse. Vi anbefaler 0,25 millimeters fletline, da du får god elasticitet (bedre føling for fisken), samt slidstyrke. Dertil er det ekstremt vigtigt at du bruger en kort stål/fluorcarbon/titanium tråd, som du binder fast til din line og agn. Den skal altså være imellem agnet og linen. Det er fordi gedden har meget skarpe tænder, og hugger godt fra sig. Det vil altså sige at man den i de fleste tilfælde, bider linen lige over hvis du ikke har sådan en tråd mellem din line og agn. Man kalder denne tråd for et forfang.

forfang til gedde fiskeri
Forfang til gedde fiskeri
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
49 kr.39 kr.Klik her

Vi anbefaler dette forfang, da det er slidstærkt. Tag et kig igennem linket ovenfor, som du kan se der gode penge at spare, når du køber på nettet.

Agnet

Vi anbefaler at du bruger wobblers eller store blink når du skal fiske og fange gedder. Du spørger måske dig selv om hvad er en wobler, blink og jerkbait/swimbait? svaret finder du nedenunder.

Et blink er et agn som i 2D ligner fx en småfisk eller et andet byttedyr. Ved at spinne ens line ind relativt hurtigt, “svømmer” blinket i overfladen af vandet. Det får blinket til at imitere små byttedyr for den eftertragtede fisk, her gedde, som så hugger efter den. Blinket fås i mange størrelser og former. En slags af-art af blinket er spinneren. Den fungerer næsten som blinket, men drejer rundt om sig selv i vandet. Du kan bruge store blink, geddeblink, til at fange gedder. Så skal du bare bruge det rette grilludstyr og så er festmåltidet ved at være klar.

blink til fiskeri
Blink til at fange gedde
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
45 kr.25 kr.Klik her
45 kr.35 kr.Klik her

Vi anbefaler disse blink til geddefiskeri: Abu Atom blik. Abu garcia leverer det fedeste fiskegrej, og Atom blink er ingen undtagelse. En sand klassiker.

En wobbler er meget groft sagt et 3 blink. Fordelen ved en wobbler er at den typisk har en påmonteret “ske” foran. Denne “ske”(en plastikdut der ligner en lille ske) gør at wobbleren dykker ned i vandet under indspinning. På den måde får man afdækket et større område, og pirret gedden til at hugge.

Vi anbefaler denne wobbler: Westin Platypus. Klik på linket for at se et billede, samt den aktuelle pris. -Spar mindst 20% via linket ovenfor.

Platypus er lidt dyrere end det klassiske blink, men er for mange den ultimative måde at fange gedder på.

hvad er en wobbler
Her en wobbler. Foran ser du skeen, der får wobbleren til at dykke ned i vandet under indspinning.

Jerkbaitfiskeri er hvor du rykker i stangen for at få jerken (en type agn) til at efterligne en fisks bevægelse. Det kan være utroligt fristende for fisken. Man fisker ved lav dybde og i overfladen af vandet. Jerkbaitagn er typisk formet som fisk der er delt op i bidder, så den på den måde bevæger hele agnet forskelligt. Det en super fed form for fiskeri, særligt efter gedder.

jerkbait til geddefiskeri
Jerkbait til geddefiskeri

Klik her for at se den aktuelle pris

Vi anbefaler disse jerkbait”. De øger kraftigt sandsynligheden for at få en gedde på krogen, og er endda meget billige i forhold til den fordel de tilbyder. Jeg har personligt selv erfaring med at præcis denne type med sikkerhed giver flere gedder. Prøv dem selv.

Fiskehjul

Du skal bruge et fastspolehjul eller multihjul. Vi anbefaler at du bruger et fastspolehjul, som gerne må være str. 3000. Du kan med fordel vælge en stang+hjul kombo, så du på den måde er sikker på at det hele kører glidningsfrit når du skal fange en gedde.

Her er vores bud på en rigtig god kombination til geddefiskeri:

fiskehjul til geddefiskeri
Fiskehjul til geddefiskeri
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
1.498878 kr.Klik her

Et lille lækkert sæt til en god pris. Du kan selv vælge 7 eller 8 fod. (Vink: den findes også i 9 fod)

Handsker

Kort og godt, så bruger mange geddefiskere handsker. Handsker med stor brudstyrke sikrer nemlig at man ikke får geddens tænder i hænderne – det kan nemlig være ganske ubehageligt. Så når du har fået en gedde på krogen, så hav handsker ved din side, hvis du ønsker at få taget et præmiebillede.

Teknikken bag at fange gedde

I dette afsnit afdækker vi hvordan du fisker efter gedden med blink eller wobbler. For at komme i gang kaster du din line ud i vandet. Du kan prøve at ramme lige ved søens eller åens bred, for der går gedden gerne hvis det er varmt. Så begynder du din indspinning, og laver et par spinstops (når du stopper indspinning i 1-2 sekunder) ind i mellem. Forsøg dig på at afdække et stort område, så du kan finde gedden. Så når du har spinnet helt ind, gentager du processen.


Værd at vide om gedden

hvordan fanger man store gedder
En eftertragte fisk at fange – men det er god stil at sætte den ud igen. (Simon bryder sig alligevel ikke om smagen)

Gedden (Esox lucius) er en af de store rovfisk der findes i danske søer, åer og brakvand. For at der kan være gedde tilstede må salvandskoncentrationen højst være omkring 15 promille (15/1000). Små og store gedder gemmer sig typisk i vandkanten, eller det man kalder bredden. Det er fordi gedden ikke har noget problem med at æde sine artsfæller, som mange andre fisk.

Gedden har meget skarpe tænder, og de er bagudrettede. Det betyder også at gedder faktisk kan dø hvis de prøver at spise et for stort bytte, da fisken simpelthen ikke kan komme ud, af deres mund. Gedden spiser de byttedyr der er i vandet, og er altså ikke kræsen. Gedden hugger ved at accelerere pludseligt mod byttet, i hvad miljøstyrelsen kalder et overraskelsesangreb.


Hvor kan man fange gedde?

Som førnævnt under afsnittet “værd at vide om gedden”, findes gedden i de fleste danske søer og åer, samt brakvand. Vi anbefaler følgende 3 steder til at fange gedde:

Put & Take

Rundt omkring det fagre land, finder du diverse put and take søer. Her kan man i mange af disse søer, fange gedder. Det koster så typisk et indgangsbeløb eller at man betaler for det man tager med hjem. Befinder du dig i hovedstadsområdet, kunne du fx vælge Drive in Put&Take. Vi har samlet et priskort over forskellige Put&Take søer over landet sammen med deres beliggenhed. Bemærk at disse kun er de Put&Take søer hvor man kan fange gedder og at i mange af disse søer skal man genudsætte gedden. Du kan læse mere om reglerne på deres individuelle hjemmesider. Det er god stil!

Drive In Put&Take (Lynge) Hove Put&Take
(Hove)
Fyns fiskevand
(Odense)
Moesholm Put&Take
(Ryomgård)
Kærshovedgård
Put&Take
(Ikast)
Bjerrely Put&take
(Herning)
Geddekort for hel dag 130 kr.
Pr. fiskestang
170 kr.
Pr. fiskestang
2 timer, 4 fisk
100 kr.
Pr. fiskestang
2 timer
90 kr.
Pr. fiskestang
2 timer
100 kr.
Pr. fiskestang
2 timer
100 kr. Pr. fiskestang
8 timer, 10 fisk
250 kr.
Pr fiskestang
6 timer
180 kr.
Pr. fiskestang
6 timer
180 kr.
Pr. fiskestang
8 timer
250 kr.
Pr. fiskestang

Priserne er vejledende og sidst opdateret d. 22/11 2019. Tjek hos søen for mere information.

Store åer

Du kan fange gedder i de fleste danske åer. Det er et rigtigt godt sted at starte fordi vandet og stedet giver gode vandforhold for gedden. Dertil er det godt fordi der findes mange åer og vandløb i Danmark.


Regler for at fange gedde

Gedde fiskeri regler
Gedde fiskeri regler

Når du skal fange gedde er det en rigtig god idé at kende til regler og love, dem der gælder for gedden om mindstemål og deres fredningsperiode. Nedenunder afdækker vi de vigtigste områder som er værd at vide når du vil fiske efter gedder.

Mindstemål og god etik

Mindstemålet for en gedde er 60 cm. Det vil sige at en gedde der er mindre end det, skal genudsættes forsvarligt og forsigtigt. Desuden findes der etik og normer ved geddefiskeri. Blandt geddefiskere er det anset som rigtig god stil at køre med catch&release. Det vil sige at du ikke hjemtager gedden, men genudsætter den hvis du får den på krogen. Desuden er gedden, b.la i min mening, en dårlig spisefisk. Det er en rovfisk med mange ben, som desuden har en sjov smag. For mange er det ikke en god spisefisk.

Køb fisketegn

Når du skal fiske efter gedde er det vigtigt at du anskaffer dig et fisketegn fra Fiskeristyrelsen. Sådan et fisketegn kan købes nemt fra fisketegn.dk, og har priser som følgende:

  • 40 kr for en dag
  • 130 kr for en uge
  • 185 kr for et år

Vil du fiske flere gange på et år kan det altså betale sig at købe for et helt år, og spare penge. Desuden kan du købe fisketegn ved fx camping-pladser og turistinformationscentre.

Fredningsperioder for gedden

For at fange gedde lovligt, skal du fiske den udenfor perioden 1. April – 30. April, da gedden i denne periode er fredet. Du kan læse mere om dette i vores store guide om fisks fredningsperioder her.

Scroll til toppen