aktivt fiskeri

Hvad Er Aktivt Fiskeri? (5 Tips Til Bedre Resultat)

Der er stor debat om hvorvidt man virkelig får flere fisk på krogen med aktivt fiskeri, og mange lystfiskere siger til hinanden at de skal huske at fiske aktivt. Men hvad er aktivt fiskeri?

Aktivt fiskeri er når man kaster sit agn, agn og flåd eller pirk ud, og fisker opsøgende efter fisken. Man ændrer fx retning, dybde og længde. På den måde kan man fange flere fisk, da man får afdækket et større område på kortere tid.

Udover en mere uddybende forklaring af aktivt fiskeri, har vi i dette indlæg samlet 5 gode råd til hvordan du kan blive bedre til at fiske aktivt, både når du pirker og kaster med fx blink.


Hvad er aktivt fiskeri?

I al sin enkelthed betyder aktivt fiskeri at vi opsøger fisken. Det gør man typisk med sin madding, så man flytter altså agnet ud til fisken ved at opsøge den. Det vil også sige at man lægger en del mere arbejde i at fange fisk end man gør ved passivt fiskeri. Men når det så er sagt kan man med fordel benytte sig af aktivt fiskeri, da det som oftest bare giver flere fisk på krogen!

aktivt fiskeri med simon
Aktivt fiskeri med Simon

Teknik

I denne artikel beskriver vi hvordan du fisker aktivt når du pirker og spinner. Du kan læse mere om aktivt flådfiskeri i vores indlæg om emnet her.

PIRKEFISKERI

Pirkefiskeri er når man nedsænker sit agn til havbunden uden et kast. Man efterfølger dette ved at give ryk i stangen, så ens agn på sin vis danser i vandet, hvilket tiltrækker b.la torsk og rødspætter. Du kan læse mere om at fange torsk her, fladfisk her.

Aktivt pirkefiskeri er derfor bedst når man aktivt hiver sit agn op ad vandet og lader det nedsænke igen. Samtidigt skal man hele tiden have gang i stangen. Skipper hjælper gerne til hvis du er med kutter, da han med ekkolod finder de bedste steder til fx torsk.

Spinnefiskeri

Spinnefiskeri er aktivt fiskeri, da man opsøger fisken ved at lade sit blink, jig eller et helt tredje agn køre igennem vandet, mens man indspinner sin line. Det handler også om at man laver præcise kast til der hvor fisken er. Fx ved geddefiskeri vil man typisk kaste mod søens bred. På den måde opsøger man hele tiden fisken og prøver aktivt at få agnet hen til fisken.


Fem bedste tips til aktivt fiskeri

Her fiskes der med flue. Manden har taget waders på for at komme længere ud i vandet.

Der er mange gode råd derude til når du skal fiske aktivt. Her har vi samlet vores fem bedste råd til hvordan du kan forbedre dit aktive fiskeri.

Lær at kaste langt (og brug det rigtige agn)

Det er ofte en fordel hvis man kan kaste forholdsvis langt. Derfor kan du fx finde en lang græsplæne hvor du kan øve dig på din kasteteknik. Dertil skal man overveje forholdet mellem ens stang og agn. Hvis kastevægten på din stang er højere end vægten på dit agn, vil du ikke kunne kaste særligt langt. Hvis du fisker fra kyst anbefaler vi også et par waders, så du kan komme længere ud og dybere i vandet.

Du kan læse mere om waders og hvilke vi anbefaler her.

Vær præcis

Det lyder måske åbenlyst, men mange er faktisk ikke særligt gode til præcise kast. Det kan være en god idé at forsøge sig på mere rolige kast, istedet for at prøve på at hjerne linen derudaf. Ofte har jeg set nye lystfiskere faktisk kaste længere, fordi de på mere roligvis kastede agnet ud. Når du øver dit kast, vil du også opnå større præcision, som kan være særligt anvendeligt i fx ferskvandsfiskeri, og havørredfiskeri.

Brug spinstop

Selvom vi siger at du hele tiden skal holde dit agn/madding igang, kan det også være rigtigt fornuftigt at bruge spinstop. Et spinstop er når du stopper med indspinning i et sekund eller to, da det så ligner at agnet søger tilflugt ved havbunden. Det kan være en rigtig god metode, da man giver fisk mulighed for at hugge.

Brug modhugget

Et modhug er når du rykker i stangen når du mærker et godt bid. Fisk har en tendens til at nappe lidt i agnet, efterfulgt at et hug. Når det sker hiver du igen, da man på den måde er næsten sikker på at kroge fisken. Hugget mærker du som en ryk i linen, dertil bøjer stangen ofte, og man kan fornemme bevægelse i mange typer line.

Eksperimenter med dit agn

Denne gælder både for saltvands- og ferskvandsfiskeri. Der kan være forskel i hvad fisken har lyst til at bide på fra dag til dag. Derfor kan det være en rigtig god idé at prøve sig frem med forskellige agn og finde frem til hvad der får hug på dagen. Derfor er det en god idé at bruge fx en svirvel til at hurtigt skifte agn eller madding.

En lille en oveni: tænk over hvor du fisker

Denne er en man kan overveje hver gang man fisker. Er der sandbund, stenbund og ålegræs, eller noget helt tredje? Med fx polariserede solbriller kan du nogle gange se dette. Så kan man overveje om man skal fx bruge en trekrog eller en enkelt. Man kan overveje over hvor langt man vil lade sit agn synke.

Med disse tips er du klar til aktivt fiskeri! Held og lykke!

Scroll til toppen