hvordan fanger man rødspætte

Hvordan Fanger Man Rødspætte I Danmark (Guide)

Blandt børn og unge er rødspætten, gerne paneret, en yndlingspise. Det kan vi godt forstå og vi ville derfor gerne give dig vores bedste tips og tricks til hvordan og hvor du kan fange din egen rødspætte. Spørgsmålet vil altid være der: Hvordan fanger man en rødspætte?

Rødspætten fanges ved at udstyre sig med et fladfiskeforfang, en kastestang eller pirkestang, samt en pirk efter formålet. Så skal man gerne bruge et levende agn såsom børsteorm, da det er fiskens ynglingsspise. Det er bedst at fiske rødspætter om sommeren og efteråret og du kan fange rødspætten i alle danske farvande.

Dog er det ikke lige sådan at fange en rødspætte da man også skal være bevidst om de love og regler der er gældende for at fange fisk. Desuden skal man tilegne sig et fisketegn og kende til rødspætten.


Hvordan fanger man en rødspætte?

Når du skal fange en rødspætte er det vigtigt at være opmærksom på det grej man benytter. Så kan med fordel vælge den rigtige årstid og madding. Det er fordi det giver bedre muligheder for at fange en rødspætte til at tage med hjem. Bare du holder disse tre ting i baghovedet, skal du nok fange din første rødspætte – og det gode er at disse oplysninger også kan bruges til at fange fx ising eller skrubbe!

En af de mest effektive måder at fange rødspætter er ved rødspættegarn som købes billigst hos Havhøkeren.

Vælg det rigtige grej – og teknik

fiskegrej
Det er vigtigt at vælge det rigtige grej når du fisker rødspætter! Du kan vælge imellem en pirkestang og kastestang. Vi anbefaler at bruge en kastestang, så du sikrer dig aktivt fiskeri.

Når du skal fiske efter rødspætter vil du fra mange lystfiskere, inklusiv mig, høre om hvorfor det er bedst at fiske aktivt. At fiske aktivt vil sige at man fisker på sådan en måde at man aktivt kører linen ind og aktivt har gang i ens forfang. Jeg vil anbefale at fiske aktivt da man på den måde får flere bid på krogen.

Når du fisker aktivt med en kastestang, skal du bruge et fladfiskeforfang, som består af en masse perler sat på line sammen med krogene. På krogene anbefaler jeg at du sætter levende agn såsom sandorm eller kunstigt agn som Gulp børsteorm. På den måde skinner perlerne i vandet, og når rødspætten opdager den sammen med ormen bliver den helt vild efter at hugge.

For at fiske aktivt anbefaler vi et kastehjul som kan tåle en god kastevægt, da man skal bruge et fladfiskforfang inklusiv et lod eller en vægtet kastepirk. Så er det selvfølgelig også vigtigt at du vælger en line og stang der kan tåle at få en rødspætte på krogen. Her behøver du dog ikke at være ræd, da rødspætten ikke bliver lige så stor som fx en torsk, som vi beskriver længere nede.

Det er derfor en god idé at vælge en holdbar stang som er omkring 7 fod eller 220 cm og kan tåle en kastevægt på 50-150 gram. Jeg anbefaler at vælge et kastesæt da du på den måde får hele pakken (hjul+stang). Hjulet skal helst kunne have line på i hvert fald 200 meter hvis du regner med at fiske fra kyst eller båd. Jeg vil også anbefale at vælge et kastesæt som ikke vejer alverden, da du på den måde får større komfort.

Vælg den rigtige madding

Når du skal fiske efter rødspætte er det en fordel at vælge den rigtige madding. Til rødspættefiskeri skal du vælge børsteorm eller sandorm, og selvom jeg altid bruge børsteorm da det er lettilgængeligt både i butik og til at selv grave op, siger mange at sandorm er det bedste.

Hvis du ikke har lyst til at sætte sådan en børstekrabat på krogen kan du også vælge fx Gulp børsteorm, som er en kunstig orm med duftstof på. Fordelen ved disse er at de kan bruges flere gange. Den anden fordel er jo at man ikke skal kæmpe med hvad der for nogen er en lidt klam oplevelse. Ulempen ved disse er at de koster langt mere end børsteorm. Fx kan du købe en pakke med børsteorm for 25-35 kr, hvor en pakke Gulp hurtigt kan koste dig 150 kr.

Vælg den rigtige årstid

Når du skal fange rødspætte i Danmark skal du vælge den rigtige årstid, da det giver langt større fangstmuligheder. Vælg derfor at fiske efter rødspætter i sommer- og efterårs månederne. Det er fordi at rødspætten gyder om vinteren, og til det formål spiser den sig stor og fed op til disse måneder. Du kan læse mere om rødspætten i næste afsnit.

Værd at vide om fladfisken

Hvordan man fanger en rødspætte
Ja, rødspætten er en eftertragtet fisk, og den smager jo dejligt.

Rødspætten ( Pleuronectes platessa ) er den rødplettede fisk (derfra også navnet!) som er kendt for at svømme på en helt bestemt måde, da det er en fladfisk. Rødspætten lever i saltvand. Rødspættens kost består af orme, muslinger og krebs-agtige dyr der lever i havet. Den findes både i altanterhavet og middelhavet, og er en populær spisefisk. Du kan læse mere om den skønne fladfisk på miljøstyrelsens hjemmeside.


Hvor kan man fange rødspætte?

Du kan fange rødspætten overalt i Danmark, det vil sige alle danske farvande, da det er en saltvandsfisk. Det er bedst at fange rødspætter hvis der på bunden er sandbund. Du kan fange rødspætter fra kysten ved at bruge helst en kastestang. Du kan også, hvis du har adgang til en mole eller badebro, fiske med pirkestang.

Fange rødspætter fra Københavns havn

Med pirkestang kan du fiske efter rødspætten i den ydre havn i København. Dog er det vigtigt at bemærke at Københavns kommune fraråder at spise fladfisk og bundfisk fanget i Københavns Havn da der er store mængder kviksølv på bunden. Du kan fx tage toget til Nordhavn st. og gå derfra. Det vil altså sige at du kan nå den rigtige dybde og med de tips vi giver i artiklen tidligere, have stor sandsynlighed for at få en rødspætte på krogen. Du kan se et kort om at fange fisk i Københavns havn her.

Fange rødspætter fra Bornholm

Hvis naturskønne og solrige Bornholm ikke fik nok ros for deres fiskeri i forvejen, så får de lidt mere nu! Fra både kyst, mole, badebro og båd har du på Bornholm rige muligheder for at fange fladfisk som rødspætter. Et rigtigt godt sted at starte er Bornholms mange havne, såsom Sandvig Havn. Bornholmguiden.dk skriver også at det er en god idé at bruge sildestykker som agn, og for at fange sådan nogle kan du jo med fordel læse vores artikel om at fange sild her.


Regler for at fange rødspætte

Når du skal fange rødspætte er det også vigtigt at du kender til b.la mindstemål og at du tilegner dig et fisketegn. Det er fordi at man gennem disse to ting opnår en god fiskebestand, samt at man kan give penge til forskning og natursikring af fisken.

Mindstemål og fælles love for at fange rødspætte

Vi har tilladt os at fremstille en lille tabel så du nemt og hurtigt kan holde styr på mindstemål og frednings-periode for fladfisken. Tallene er hentet fra fiskeristyrelsen som angiver disse krav i 2019. Du kan finde de nyeste tal her:

Østersøen og bælterneSkagerak/KattegatNordsøen herunder
Limfjorden og Ringkøbing fjord
27 cm27 cm25 cm
Fredningsperiode
ej gældende
Fredningsperiode
ej gældende
Fredningsperiode
ej gældende

Tilegn dig et fisketegn

Det er vigtigt at du tilegner dig et fisketegn. Det kan du gøre på b.la fisketegn.dk som er styret af fiskeristyrelsen, turistcentre og campingpladser mm. Det er også en rigtigt god idé at gøre, ikke bare fordi det er lovpligtigt, men også fordi det sikrer en god fiskebestand.

Fiskeklubber/foreninger og mere information

Du kan med fordel melde dig ind i en forening eller være med i et fiskeforum, da du her kan få svar på dine spørgsmål til fx at fiske rødspætter, men også gode råd og tricks til at få mere rusk i kæppen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen