sådan fanger man sild

Hvordan Fanger Man Sild I Danmark (Guide)

Lækker marineret sild
Ja, sild, gerne marineret, er en skøn spise!

Nej, vi snakker ikke om en smuk kvinde, men derimod den lille sølvfarvede fisk. Silden er en populær spise her i Danmark, og hvem elsker ikke en god karrysild på et saftigt stykke rugbrød – men hvordan fanger man en sild i Danmark?

Silden kan fanges i alle danske farvande, og da den svømmer i stimer kan man med forfang med mange kroge fange adskillige sild på en gang. Du skal bruge et forfang formet som krill der har fx sølvskær og en pirk der kan nå den ønskede dybde.

Derudover er det selvfølgelig vigtigt at du er opmærksom på at du skal være i besiddelse af et fisketegn, hvis du vil fiske sild. I Skagerak/Kattegat og Nordsøen er der desuden mindstemål på henholdsvis 20 og 18 cm. Så kan man med fordel bruge silden til at fange andre fisk såsom de helt store torsk.


Hvordan fanger man en sild?

Hvordan man fanger en sild
Man kan fange sild på mange måder. Vi anbefaler at bruge sildeforfang og pirk.

For at fange sild er det vigtigt at man har kendskab til silden samt har det rigtige grej. Silden er heldigvis en af de nemmere fisk at fange da den svømmer i stimer. Derfor bruger man et forfang med mange kroge, så man kan få mange sild på krogen på en gang.

Vælg det rigtige udstyr

Når du skal fange sild behøver du ikke at bekymre dig om at have line eller stang med høj brudstyrke, da silden jo som bekendt ikke er særligt stor. Du bør vælge et agn med en slags fiskevinger, hvor krogene og agnet ikke er særligt stort. Dog anbefaler vi at du vælger kroge der er lidt større end de andre, så du er sikker på at fange de gode sild. Vi anbefaler et sildeforfang med sølvskær eller perlemorsskær med omtrent 6 kroge. Forfanget sætter du på en pirk, hvor vægten på pirken kommer an på hvor dybt vandet hvor du fisker. Vi har lavet en lille tabel som kan give et overblik over hvor tung din pirk skal være:

5-10 meter10-20 meter20-30 meter30+ meter
30-50 gram50-150 gram150-250 gram250+ gram

Teknik

Normalt ville vi her have et paragraf om hvornår det er bedst at fange sild, men silden kan man heldigvis fange hele året rundt. Når du skal fange sild er det værd at kende til den rigtige teknik som her bliver beskrevet af Simon:

Når jeg fanger sild sænker jeg mit forfang og pirk ned til bunden, eller foretrækkeligt når jeg mærker sildestimen. Derefter bruger jeg “rykke”-metoden, hvor jeg giver nogle hurtige ryk i stangen, efterfulgt af at jeg kører linen lidt ind. Det fortsætter jeg med indtil jeg mærke sildestimen, hvorefter jeg rykker i stangen et par gange, så er jeg sikker på jeg får mere end én enkelt sild op. Så kører jeg nænsomt linen op af vandet, da silden kan have en tendens til at falde af krogen hvis man spinner ind for voldsomt.

Værd at vide om silden

En stime af fisk
Selvom det ikke er sild vi ser på billedet, svømmer sild også i stimer.

Silden (latin Clupea harengus) er af en af de mindre fisk der kan findes i alle de danske farvande. Silden lever primært af krill og dyreplankton, og det er derfor vi bruger de små sildeforfang. Silden er en stimefisk, og finder du en sild, er du dermed at finde mere end bare den ene. Silden er desuden berømt for at have mange skæl, og vi anbefaler derfor at du ikke tager din ynglings sweater på når du skal fange sild, da de har en tendens til at svine en del, når man får dem på land.

Silden er en byttefisk for fx torsk, og man derfor bruge en fanget sild til at fiske torsk med. Det kan du læse mere om i vores artikel om at fange torsk her. Silden er en kommercielt meget vigtig fisk, da den bruges i mange forskellige anledninger. Så er det en populær spise når den er konserveret, fx som karrysild. Du kan selv give sildemarinering et forsøg, men så er det vigtigt at man beholder silden hel, og lader være med at filetere den.

Du kan læse mere om silden på miljøstyrelsens hjemmeside.


Hvor kan man fange sild i Danmark?

Saltet sild fra bornholm
Saltet sild på Bornholm er populært, men faktisk siger mange at Bornholm ikke længere er det bedste sted at fange sild!

Silden er at finde i alle danske farvande, og kan fiskes både fra kyst og båd. Hvis du fisker fra kyst kan det være fordelagtigt at bruge en kastestang frem for en pirkestang, og omvendt hvis du er med båd. I sidste ende er det selvfølgelig efter ens egen præference.

Øresund

Et godt sted at starte med at fange din første sild kunne være Øresund. Det kunne fx være ud fra Helsingør med en turbåd, da skipperen bruger ekkolod, så du er sikker på at få rusk i kæppen. Så fortæller skipperen også hvilken dybde stimen er ved, og så kunne du jo med fordel bruge vores lille tabel, om hvilken vægt du skal vælge på din pirk.


Regler for at fange sild

Fælles love og mindstemål

Når du har fået en sild på krogen er det vigtigt at den overholder mindstemålet. Vi har lavet en lille tabel så du nemt kan holde styr på hvor stor silden som minimum skal være:

Nordsøen,
Limfjorden og Ringkøbing Fjord
Skagerak/KattegatØstersøen samt
bælterne
20 cm18 cmIntet mindstemål

Disse mindstemål er hentet fra fiskeristyrelsens hjemmeside, som du kan finde her, d. 17/11-2019. Husk dog altid at tjekke op om mindstemål hvis du er i tvivl.

Tilegn dig et fisketegn

Det er selvfølgelig vigtigt at man som altid når man skal fiske, tilegner sig et fisketegn. Det er lovpligtigt at have et fisketegn når du skal ud og lystfiske. Det bliver hurtigt en kedelig fisketur hvis man bliver stoppet af fiskerikontrollen uden fisketegn. I mange lande skal man have fisketegn da det for det første hjælper fiskerikontrollen med at sikre en god fiskebestand, og for det andet sikrer os mod ulovligt fiskeri.

Du kan tilegne dig et fisketegn på fisketegn.dk, turistcentre og fx campingpladser mm.

Fiskeklubber og mere information

Du kan overveje om du har lyst til at melde dig ind i en fiskeklub. I sådan en forening er der rig mulighed for at lære mere om at fange sild og fisk generelt. Sådan en forening kunne fx fortælle dig mere om hvordan du får kæmpetorsken på krogen, eller hvordan du ,ifølge dem, vælger det rigtige grej.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen