Hvordan Fanger Man Torsk I Danmark? (Guide)

Torsk er en udbredt fisk i Danmark og er populær til nytårsmiddagen og dertil brugt i en sigemåde:” at være dum som en torsk”, men hvordan fanger man selv en torsk?

Man kan fange torsk i Østersøen og i Atlanterhavet, og det er en god idé at bruge agn som jigs eller sprutter, gerne i sølv-farver. Man skal fiske efter torsken i vintermånederne og så skal man have en fiskestang og line der kan tåle rigeligt modstand.

Derudover er det en god idé at være bevidst om den teknik man bruger, og fx bruge pirke-teknikken, hvor man rykker i stangen. Det er også en fordel hvis du har styr på reglerne gældende for at fange torsk, så du ikke ender med en stor bøde.


Hvordan fanger man en torsk?

Den atlantiske torsk kan heldigvis fanges på mange måder og mange steder. Det kan være med forfang, pirk eller noget helt tredje. Udover det er det vigtigt at man er udrustet med den rigtige viden og har det rigtige grej når man fisker efter torsken.

Vælg det rigtige udstyr

Fiskegrej til at pirke og fange torsk
FIskegrej til at pirke og fange torsk

Først og fremmest er det vigtigt at overveje hvilket agn man bruger. For fisker man ved de dybder som torsken går ved, forsvinder farver som rød, gul og orange meget hurtigt. Brug derfor gerne farver som sølv, blå eller grøn til dit udstyr, da torsken har nemmere ved at se disse farver. Du kan også bruge UV-jigs som med fordel kunne være formet som en blæksprutte, da dette er en fødekilde for torsken.

Det er dertil en god idé at vælge en stang og en line med god brudstyrke, da torsken kan blive ganske stor. Derfor ville jeg anbefale en stang og line der i ihvertfald kan tåle 20 kg. Når jeg fisker torsk bruger jeg gerne et multihjul, da det kan være rigtigt dejligt når man fisker fra båd. Det er fordi multihjulet tillader en at nemt pirke efter fisk, hvor man sænker pirken ned til stor dybde og derfra giver nogle ryk i stangen, så ens agn giver en fornemmelse af at den bevæger sig i vandet.

Når du fisker torsk er det også en god at tage fx et net med dig eller en gaf som er en krog på en stang, så du nemt kan hive fisken op når du har fået den til overfladen.

Vælg den rigtige årstid

vinter jernbane med solskin
Man kan fordel tage toget til fx Helsingør eller Vedbæk om vinteren, da der er gode torskemuligheder i den årstid.

Fordi torsken er en fisk der bedst kan lide koldt vand, er det bedst at fiske efter den i de sene efterårsmåneder og vintermånederne. Torsken søger nemlig mod dybere vand om sommeren, altså længere væk fra kysten, og kan derfor være svær at finde i tilgængelige områder i fx Øresund.

Værd at vide om torsken

Lystfiskere og danskere generelt kan nikke genkendende til at torsken er en velsmagende fisk, fordi kødet rimeligt fast og har en god smag. Dertil er det også en populær spise på nytårsaften.

Historien fortæller om torsk fanget i Massachussetts på 96 kg. Der er fanget torsk i Danmark på helt op til 30 kg, men vægten på de torsk der bliver hivet op i dag er nærmere mellem 3-7 kg. Torsken er glad for krabber, blæksprutter, småfisk. Store torsk går også efter sild. Nogle fiskere bruger dette til deres fordel, og fanger først sild for at bruge dem som lokkemad til de store torsk der går nede på det dybe vand. Du kan læse mere om at fange sild her.

Teknik

En teknik som er udbredt i den fiskeklub jeg fisker i er at lade mit agn synke næsten til bunds, hvor jeg derfra giver stangen 5-10 ryk efterfulgt af at jeg kører hjulet lidt ind. Dette gentager jeg så et par gange, og kører derefter linen helt ind, hvorefter jeg starter forfra. Denne teknik har givet rusk i kæppen mange gange! Desuden kan du bide dig sikker i at hvis du finder en torsk der nabber i krogen, er der som oftest flere torsk på det niveau, da selvom de ikke svømmer i stimer, ofte samler sig om føden.


Hvor kan man fange torsk?

Torsken er udbredt i hele Danmark, og kan fanges særligt i Syd- og Øst Danmark, da Øresund er et hot spot for torsk. Generelt finder man atlantisk torsk i hele Atlanterhavet, men fx i farvandet ud for Vedbæk og Helsingør sejler mange kuttere med lystfiskere og fanger torsk. Hele Østersøen er et godt sted at starte hvis du vil fange din første torsk.

Øresund

Helsingoer by og kronborg
Der er gode fangst muligheder i middelalderknudepunktet Helsingør.

I Øresund findes der rigtig gode muligheder for at få torsk på krogen. Det er b.la fordi at farvandet om vinteren når den rigtige temperatur som torsken kan lide. Jeg anbefaler at fiske fra båd da man for det første, efter min erfaring, fanger mere, men også fordi det giver anledning til en social tur hvis man er flere der fisker efter torsk. Derfor kan man med fordel leje sig en dagtur med en af de kuttere der sejler fra fx Helsingør eller Vedbæk, generelt langs Sjællands Østkyst.

Kyst/mole

Hvis man er til at fiske fra kyst og fx sætte telt op og overnatte, skal dette ikke forhindre en i at fange torsk. Jeg anbefaler dog at man sørger for at man fisker fra et sted hvor vandet går dybt ned, da torsken som oftest findes i det dybe vand. Derfor er fx en mole et rigtigt godt bud. At fiske torsk fra kyst giver også anledning til en rigtig hyggelig tur hvor man kan overnatte og tilberede ens fangst on-location. Læs mere om dine teltmuligheder her.


Regler for at fange torsk

Når du skal fange torsk, er det vigtigt at du er bevidst om række regler. Du skal altid have et fisketegn, så skal torsken være over 40 cm lang, og så må du maksimalt fange 7 torsk om dagen. Vi ville nødigt have at fiskerikontrollen kom efter os!

kend reglerne på grøn tavle
Ja, det er vigtigt at kende til reglerne!

Mindstemål og fælles love

Når du fanger torsk skal torsken mindst være 40 cm lang, som vi også nævnte før. Det vil altså sige at hvis du fanger en torsk under 40 cm, skal du genudsætte den i vandet, så forsigtigt som muligt. Du kan læse mere om loven for at fiske torsk på fiskeristyrelsens hjemmeside

Du må maksimalt hjemtage 7 torsk om dagen, da EU gerne vil sikre i en god bestand i farvandene. Det betyder at hvis du hjemtager 8 torsk eller mere, risikerer du at få en stor bøde fra Fiskerikontrollen. Fx modtog 3 tyskere en bøde på 15.000 danske kroner, da de havde fanget 41 torsk!

Tilegn dig et fisketegn

Husk altid et fisketegn når du skal ud og lystfiske. Dette gælder også for at fange torsk. Sådan et fisketegn kan du tilegne dig på fisketegn.dk, som er styret af Fiskeristyrelsen. Desuden kan fisketegn også erhverves i de forskellige turistinformationscentre samt på camping-pladser mm.

Fiskeklubber og mere information

Du kan overveje om du vil være medlem af en fiskeklub eller forening. Dette giver for mig personligt rigtig meget mening, og jeg anbefaler det på det kraftigste. Det gør jeg fordi man udover fælleskabet, kan få nogle rigtig gode tips og tricks til hvordan man kan få flere torsk på krogen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen