Det er for nyligt gået op for Simon at multihjulet ikke bare kan bruges til at pirke, men meget andet. Derfor satte han sig selvfølgelig ned og brugte et par timer på at undersøge multihjulet. I USA er hjulet meget almindeligt, og vinder langsomt udbredning i Danmark også. Hvad er det bedste multihjul, og hvordan bruger man sådan et?
Man bruger multihjulet ved at nøjsomt placere tommelfingeren på linen. Man skal trykke til lige før agnet rammer vandet, og så skal man ikke kaste for kraftigt når man først starter. Derfor kan med fordel fx vælge multihjul med kastesystem, så man nemt kan bruge multihjulet. For øvede baitcastere kan man istedet bruge et multihjul med bronzekonstruktion. Det er fordi det giver mere slidstyrke.
For at vælge det rigtige multihjul skal man overveje til hvilket formål man skal bruge hjulet. Det er en afvejelse over budget og funktionalitet. Det er dyrt at fremstille de bedste bremsesystemer, men man kan slippe afsted uden det bedste.
Her besvarer vi og anbefaler vi de multihjul der både opfylder krav om funktionalitet og budget. Desuden får du svar på dine spørgsmål om hvordan multihjul fungerer, og hvordan man bruger det til at fiske.
Indhold på siden
Hvad er et multihjul?
Et multihjul er et hjul hvor linen spoler vandret ind i mekanismen. Håndtaget drejer altså, i modsætning til et fastspolehjul, hele spolen. Ofte har multihjulet meget plads til line. Derfor bliver den hyppigt brugt til havfiskeri, særligt til at pirke. Det er fordi man kan nå store dybder langt nemmere end med et fastspolehjul.
Kan man kaste med et multihjul?
Ja, man kan godt kaste med et multihjul, selvom det kræver en hvis grad af øvelse. For begyndere kan det virke en del mere utilgengæligt end et almindeligt fastspolehjul, da man måske har oplevet eller hørt at et multihjul let går i fuglerede.
Dertil er det ikke tradition at man i Danmark som amatørfisker bruger et multihjul til at kaste med. Dog er det et meget almindeligt syn i USA, og er meget udbredt til at b.la til det populære “bass-fishing” (aborre når der er tale om ferskvand, ellers havbars).
Brug af multihjul til fiskeri
Når du skal starte med at kaste at kaste med et multihjul eller baitcasterhjul, er det vigtigt at du forstår hjulet. Derfor har vi komponeret en hurtig guide. De næste par paragraffer kommer derfor til at handle om de 3 indstillinger du kan foretage på dit nye multihjul nemt og hurtigt. Disse tre bremser er vigtige da de er med til at man undgår fuglereden (Som forresten kan være noget så frustrerende hvis man står på en båd, på en blæsende dag i -3 grader!)
- Spolespænderen/overløbsbremsen
- Magnetbremsen eller centrifugalbremsen
- Stjernebremsen
Spolespænderen eller overløbsbremsen er vigtigt at regulere alt efter dit agn og hvor tungt det er. Overløbsbremsen er typisk placeret midt på hjulet ved siden af håndtaget. Du kan kende den ved at den typisk ligner en rund knap som kan drejes på. Overløbsbremsen skal justeres så at dit agn kun laaangsomt kan falde når der er løsline. Det vil altså sige at du skal spænde denne mere, jo tungere dit agn er.
Magnet eller centrifugalbremse på fiskerhjul
Magnetbremsen eller centrifugalbremsen finder man næsten altid på de små multihjul som amerikanerne kalder for baitcasters. På et højreorienteret multihjul vil der ofte sidde en rund knap på venstre side af hjulet, og omvendt. Ofte er den markeret med tal (hvis det er en magnetbremse). Bremsens runde knap er mindre end overløbsbremsen.
Denne bremse justeres efter ens kastestil, og skal nøjsomt justeres indtil den passer ens kastestil. Vi anbefaler at du prøver dig frem med stille og rolige kast, indtil du finder den rigtige indstilling. Derefter behøver du egentlig ikke at indstille på denne mere.
Har du de rette waders til dit fiskeri? Find de bedste waders ved at klikke her.
Stjernebremsen indstillinger
Stjernebremsen findes mellem håndtaget og hjulets “krop”. Stjernebremsen bruges til at indstille hvor meget line der må gives når du kæmper mod en fisk. Det er altså modstanden på spolen. Her er det vigtigt at der kan gives lidt line, men at det heller ikke skal være nemt. Dette kommer selvfølgelig an på hvilken fisk man prøver at få på land.
Alt i alt anbefaler vi at du indstiller din overløbsbremse og magnetbremse, til at dit agn kun meget langsomt falder når der er løsline. Når du så har mere føling for bremserne kan du løsne dem lidt efter lidt.
Multihjul teknik
I forhold til teknikken er det enormt vigtigt at du holder øje med hvor dit agn er. Vi anbefaler at du hele tid holder tommelfingeren med et let tryk på linen når du kaster. Alt efter hvilken orientering dit hjul har skal du holde den i den pågældende hånd, og derefter skifte hånd når agnet er landet i vandet. Ligeså snart agnet er ved at ramme vandet skal du trykke din tommelfinger ind imod spolen, da man på denne måde undgår fuglerede. Når så agnet har ramt vandet begynder du at spole ind, og fiske.
Vi er sikre på at hvis du følger vores råd til at kaste med et multihjul skal du nok opleve succes, samtidig med at du bliver bedre og bedre til det! Held og lykke.
Fordele og ulemper ved multihjul
Selvom der kan være diskussion om hvorvidt man bør bruge et multihjul eller fastspolehjul, er der klare fordele ved at vælge et multihjul, alt efter omstændighederne. I dette underemne diskuterer vi de fordele og ulemper der kan være ved at vælge et multihul når man skal fiske.
Fordele:
- Suveræn linekapacitet
- Ofte suveræn kvalitet og holdbarhed
- Hyppigt bedre mulighed for at justere stjernebremsen, det vil sige linemodstanden til fisken
- Med øvelse kan man kaste meget længere
- Med øvelse kan man kaste meget præcist
Ulemper:
- Svært at kaste med (hvis man aldrig har prøvet det før)
- Har nemt ved at lave fuglerede, hvis indstillet forkert.
- Svær læringskurve
I sidste ende handler valget altså om hvorvidt man har lyst til at bruge tiden på nænsomt at lære at bruge et multihjul. Ellers bør man vælge et fastspolehjul, da det kan give en bedre oplevelse, hvis man er Førstegangsfisker.
Top 5 bedste multihjul
Vi har sammensat en liste over vores anbefalinger for dit næste mulithjul.
Viva Salty HA30
Forhandler | Normalpris | Din pris | Læs mere |
499 kr. | 349 kr. | Læs mere |
“Prisbaskeren”. Et super lækkert hjul for dig som gerne vil fiske med et multihjul, som samtidigt er på et budget. Viva Salty HA30 har en godt maksimalvægt, et godt gear og man kan samtidigt justere bremserne.
- Fordel: En godt gear til prisen
- Fordel: Et bremsesystem som kan indstilles. Dertil kvalitetslejre så du slipper for at hjulet går i stykker.
- Fordel: God kvalitet for pengene
- Ulempe: brudstyrken er for lav til monsterfisken
- Ulempe: Har ikke bronzegear
Abu Garcia Ambassadeur Black Max
Forhandler | Normalpris | Din pris | Læs mere |
799 kr. | 449 kr. | Læs mere |
“Den stilrene”. Som altid leverer Abu Garcia nogle rigtig lækre hjul, og Ambassadeur Black Max er ingen undtagelse. Abu Garcia har vist at de leverer uovertrufne multihjul og baitcasterhjul og med black max får du et godt hjul til gode penge. Black Max tilbyder b.la: 4 kuglelejre og Duragear™ som til sammen giver et slidstærkt hjul.
- Fordel: Slidstærkt hjul
- Fordel:God pris
- Fordel: Både venstre- og højrehåndsmodeller
- Fordel: MagTrax™ som giver mindre chance for fuglerede
- Ulempe: Svær for begynder
Abu Garcia Ambassadeur REVO Beast Low Profile
Forhandler | Normalpris | Din pris | Læs mere |
2.999 kr. | 1.899 kr. | Læs mere |
“Blærerøven”. REVO Inshore er et lækkert hjul, og selvom det ligger i den lidt dyrere prisklasse, får du værdi for pengene. Det er fordi hjulet kan prale af b.la bronzekonstruktioner i gearene, 6 kuglelejre, letvægtsstøbning samt at det er smadderobust.
- Fordele: Robust og slidstærkt.
- Fordel: Bronzegear
- Fordel: 6 kuglelejre giver dig lækker kontrol
- Fordel: Meget let hjul for god komfort
- Ulempe: Ligger i den højere prisklasse
Abu Garcia Pro Max
Forhandler | Normalpris | Din pris | Læs mere |
999 kr. | 549 kr. | Læs mere |
“Klassikeren”. Abu Garcia Pro Max er for dig der ikke har noget i mod at betale lidt ekstra for dit grej, og dig som gerne vil have stor kontrol over hjulet. Pro Max tilbyder gode muligheder for manuel indstilling, da den kan åbnes og indstilles på mange måder. Som så mange Abu Garcia multihjul kommer den selvfølgelig med Duragear™ og MagTrax™, så du både opnår kontrol under kast og et slidstærkt hjul.
- Fordel: Robust og slidstærkt
- Fordel: 7 kuglelejre
- Fordel: Stor kontrol under indspinning
- Ulempe: I den dyrere prisklasse.
Shakespeare E-Z Cast Low Profile
“Det nemme multihjul til begynderen”. Hvis du bakser med at få kastet med et multihjul, eller leder du efter et multihjul til fx din søn der lige er startet med at fiske er Shakespeare E-Z Cast Low Profile et rigtigt godt bud. Det er fordi at den med sit patenterede E-Z Cast system gør det lettere at kaste uden at få fuglerede, altså overløb.
- Fordel: Nemt at kaste for første gang
- Lavprofil giver mulighed for hurtig reaktion på fisken
- Fordel: Hjulet er ikke særligt tungt
- Fordel: God pris
- Ulempe: for øvede brugere af multihjul yder Shakespeare E-Z Cast Low Profile ikke nødvendigvis optimalt.
Hvilket multihjul skal jeg vælge?
Man kan desværre ikke entydigt sige hvilket multihjul/baitcasterhjul der er det bedste, da det både er subjektivt og efter forholdene. Vi har udvalgt 3 hjul til 3 forskellige situationer, som vi ville anbefale
- Abu Garcia REVO Inshore Low Profile
Hvis du gerne vil blære dig lidt og samtidig have noget fedt grej, er REVO Inshore helt sikkert hjulet for dig. Bemærk dog at det kræver øvelse at kaste med sådan et hjul.
- Shakespeare E-Z Cast low profile
Som før nævnt, er dette hjul det perfekte multihjul hvis du gerne vil bruge et multihjul uden at øve dig før. Man kunne kalde det for det perfekte grab-and-go hjul, da E-Z Cast systemet gør det let at kaste med hjulet. Samtidigt er sættet for fiskestangen og hjulet budgetvenligt.
- Abu Garcia Black Max
Dette hjul er for dig som gerne vil prøve kræfter med baitcasting. Det er perfekt til både saltvand og ferskvand, og har en rigtig fin linekapacitet. Prisen er ikke for høj og så kan man med lidt øvelse kaste rigtigt langt.
Hey, jeg hedder Simon og er passioneret lystfisker.
Jeg bor i Nordsjælland og har fisket i både ferskvand og saltvand, så længe jeg kan huske. Jeg pirkefisker gerne fra båd I Øresund, og så elsker jeg at få fisk på krogen, og gerne en god fight. Jeg må jo ærligt indrømme at det giver mig et lille adrenalinsus at hive en fisk op ad vandet. Ferskvandsfisk foretrækker jeg at genudsætte, hvor jeg derimod er glad for at tage b.la torsk med hjem, som spisefisk.