begynder fiskesæt og fiskestænger

Bedste Fiskestænger Til Nybegyndere (Med Billeder)

Hvis man er helt ny til at fiske, og aldrig har prøvet det før, kan det være en jungle at finde rundt i det grej der findes. Der findes et utal af fiskestænger og det er svært at vælge. Jeg har prøvet at sætte mig i en nybegynders sko, og spurgt mig selv: hvilken fiskestang skal man vælge som nybegynder?

Når du skal vælge din første fiskestang, så vælg en mellem 7 og 9 fod. Dertil er det en god idé at vælge et fiskesæt, så du får et hjul med der passer til stangen. Vælg en stang med en kastevægt der passer til fiskeritypen, og kig efter topaktion eller helaktion.

Men det er dog ikke så lige til at vælge en stang. Du skal tænke over til hvilket formål stangen skal bruges, for der kan være stor forskel mellem havfiskeri og ferskvandsfiskeri. Desuden skal du tænke over om du vil pirke med din stang eller kaste.

For at gøre det nemmere for dig at vælge din første fiskestang, har vi komponeret en guide til hvad der er værd at vide om fiskestangen, samt vores anbefalinger til din nye fiskestang.


Hvilken fiskestang skal jeg vælge?

børne fiskestang
Du kan bruge vores guide hvis du fx skal bruge en fiskestang til dit barn. Vi anbefaler b.la en fiskestang til børn, som er prisstærk.

Når du skal vælge en ny fiskestang er det godt at være bekendt med aktionen, kastevægten og længden. En tommelfingerregel siger at man skal vælge en stang til kastefiskeri, som er lige så lang som man står plus 20-40 cm. Generelt er det en rigtig god idé at vælge en stang mellem 7-9 fod(210-270 cm. Ved denne længde får man nok kastelængde og samtidigt præcision. Når du skal flådfiske, skal du vælge en længere stang.

Det skal du vide om fiskestangen

Det er en god idé at vide en ting eller to om fiskestangen. Sådan kan du opnå bedre resultater når du fisker. Først og fremmest skal du holde øje med kastevægten på stangen og aktionen på stangen. Det beskriver vi nærmere her.

Kastevægt

Er banalt set hvor meget vægt du maksimalt må have på dit agn. Når du slynger din line afsted ud mod vandet, generes der ekstra vægt. Derfor kan selv små forskelle i hvor meget vægt der er på dit agn, betyde at din elskede fiskestang går i stykker. Har stangen fx en kastevægt på 15-30 gram, skal du altså ikke sætte et tykt blink på 50 gram på linen. Så risikerer du jo at stangen knækker. Hvis du omvendt sætter en lillebitte agn på en stang med en kastevægt på 80-90 gram, Ja, så kan du ikke få den langt. Det er fordi stangen ikke vil “bøje sig for” det lille agn.

Aktionen

Der er generelt set 3 slags aktion. Progressiv aktion, helaktion og topaktion. Aktionen har betydning for hvor hurtigt og hvor voldsomt du skal kaste. Langsom aktion betyder rolige kast og hurtig aktion er straks modsat.

Progressiv aktion betyder at jo mere vægt på stangen, jo mere vil den bøje. Så ved lav vægt bøjer den kun i toppen, og ved høj vægt bøjer hele stangen.

Helaktion er sikkert lidt selvsigende, men vil sige at hele stangen bøjer når den bruges. En stang med helaktion er “langsommere” end en med topaktion. Det vil sige at der går længere tid før stangen er på plads igen.

Topaktion er altså kun aktion i toppen af spidsen. Det betyder at stangen er hurtig. Derfor skal du kaste noget mere hastigt, end med en helaktionsstang.

Derfor skal du vælge en fiskestang+hjul kombo

Når du skal have din fiskestang kan det være en rigtig god idé at vælge en fiskestang med tilhørende fiskehjul. På den måde er du helt sikker på at du får en god længde på stangen, og en matchende slidstyrke, så du er helt klar til at fange præmiefisken. Derfor anbefaler vi en kombo af fiskestang + hjul.

Der findes nogle rigtig gode muligheder derude, fordi at fiske for første gang behøver ikke at koste kassen.


Hvordan bruger man en fiskestang?

Ligesom fiskestænger kommer i mange typer, kan de også bruges på rigtig mange måder. Nedeunder finder du vores anbefalinger til at fiske ved hav og ved ferskvand. Brug aktiv fiskeri (kastefiskeri og pirkefiskeri) til at opnå gode resultater.

Saltvandsfiskeri teknik (Hav)

Du kan fiske i alle danske farvande, herunder Kattegat, Nordsøen, Østersøen og bælterne. Herudover kommer fjordende og meget mere. Men når du skal fiske og bruge en fiskestang i saltvand anbefaler vi at du gør brug af en af de 2 teknikker: Pirkefiskeri og kastefiskeri. Vi anbefaler disse to da det er aktivt fiskeri, som for os har givet mere fangst.

Kastefiskeri

Kastefiskeri er den mest almindelige og udbredte form for fiskeri, da man kan gøre det overalt hvor man kan fiske. Man påfører sit agn til sin line og bruger stangen som en slags katapult til at slynge linen ud i vandet. Her handler det om præcision og hvor langt man kan slynge linen.

Der findes mange måder at kaste ens line på når man fisker, men for en nybegynder anbefaler vi, at du først prøver kræfter med sidekastet. Hold fiskestangen i den hånd du skriver med. Så tager du fiskestangen tilbage, bag dig vertikalt, samtidigt med at du holder fingeren på linen ved spolen. Så slår du stangen diagonalt fremad, samtidigt med at du giver slip på linen (for fastspolehjul).

Det er en rigtig god idé at eventuelt se en video af professionelle lystfiskere, så du kan få et indblik i hvordan man kan kaste linen, og opnå distance og præcision. Her er et eksempel:

Nogle rigtig smarte kastemetoder, så du kan få rusk i kæppen!

Kastefiskeri er fordelagtigt fordi du kan nå de gode fiskesteder. Vi anbefaler det helt klart, da aktivt fiskeri er en sikker vinder!

Pirkefiskeri

Pirkefiskeri er når du sænker dit agn ned til store dybder og, slet og ret, rykker i stangen, så det ligner at dit agn danser på havbunden. Det tiltrækker mange fisk og er rigtig godt til at fange fx torsk. Til pirkefiskeri anbefaler vi et multihjul. Desuden behøver din stang ikke være nær så fleksibel og lang. Med multihjulet sætter du din tommelfinger på linen og giver løsline. Så lader du dit agn synke ned til bunden, efterfulgt af en kort indspinning. Det er vigtigt at man sætter tommelfingeren på da man ellers får en fuglerede af line, på sin spole.

Ferskvandsfiskeri teknik (Søer, floder og vandløb)

Der findes mange søer, floder og åer i Danmark, og der er derfor rig mulighed for at fange fx gedde eller aborre. Vi anbefaler at du gør brug af flådfiskeri, kastefiskeri eller fluefiskeri. Du kan læse mere om flådfiskeri her i vores artikel om emnet.

Flådfiskeri

Ofte bruger man flådfiskeri når man ønsker at slå benene op og fiske passivt. Man kaste ens line med krog, flåd og madding ud, og venter på at fisken bider på.

Kastefiskeri

Hvis du ikke fik læst under saltvandsfiskeri, kan vi sige at metoden er mere eller mindre den samme. Forskellen ligger i at man bruger andre blink, jigs og jerkbait. Du skal binde dit agn fast på din line eller spole, og derfra kaste linen ud. Du kan se en video om hvordan man gør længere oppe.

Fluefiskeri

Fluefiskeri handler i stor grad om hvordan man bevæger stangen. Først og fremmest er det bedst at fluefiske der hvor der er god plads til din line. Du gør som følgende med stangen:

  • Led line svarende til ca. tre af dine stænger ved din side, altså ud af hjulet
  • Vær sikker på der ikke er nogle knuder eller at linen er ved at knudre sammen
  • Lav en piskebevægelse med stangen
  • Når al den line du tog ud er bag dig skal du piske stangen fremad
  • Gør dette når linen er helt lige bag dig.

De bedste fiskestænger til nybegyndere

I dette afsnit er der udvalgt en række fiskestange til både ferskvand og saltvand. Vi har sørget for at de ikke koster dig en formue og at de kan lidt af hvert.

Fiskestangen til dit barn: Rapala Børnefiskesæt

Fiskestangen til dit barn: Rapala Børnefiskesæt
Fiskestangen til dit barn: Rapala Børnefiskesæt
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
249 kr.199 kr.Klik her

Vi har udvalgt denne fiskestang, fordi mange gerne vil vise deres børn glæden ved at fiske. Ved at vælge Rapala får du kvalitet en stærk pris, og så kan du endda vælge mellem et lukket eller åbent hjul. Med dette sæt får du både stang og hjul, så dit barn hurtigt kan være med til at få rusk i kæppen.

Fiskestangen til dig der vil til søs: DAM/Kinetic Spinne combo

DAM/Kinetic Spinne combo
DAM/Kinetic Spinne combo
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
1.398 kr.799 kr.Klik her

Med komboen får du muligheden for at fange fisk til havs, men stangen og hjulet kan også bruges til hvis du ønsker at fange gedder i søer. Den leveres med fletline så du hurtigt er klar til din første fisketur. Vi har valgt et fastspolehjul til fiskestangen, da det for en nybegynder kan være bøvlet at starte med et multihjul. Du kan læse mere om hvordan man bruger et multihjul her.

Til den seriøse nybegynder: Penn Squadron II Warfare LW

Penn Squadron II Warfare LW
Penn Squadron II Warfare LW
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
2.198 kr.1.399 kr.Klik her

Dette fiskesæt er til dig som gerne vil være sikker på, at hvis du skulle får monsterfisken på krogen, så skal den også hives op! Som altid leverer Penn noget super lækkert grej, og selvom udstyret ligger over 1000 kr, så er det værdi for pengene.

Til dig som vil prøve kræfter med jerkbaitfiskeri: Abu Garcia Max Combo

ABU Max Combo Cast
ABU Max Combo Cast
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
1.699 kr.799 kr.Klik her

Abu Garcia laver noget af det fedeste udstyr på markedet. Derfor synes vi at dette sæt er rigtig fedt fordi man får enormt meget for pengene, og man får muligheden for at prøve kræfter med de helt store fisk, fx gedder.

Til dig som er vild med fluer: Kinetic WS Fly Combo

Kinetic WS Fly Combo
Kinetic WS Fly Combo
ForhandlerNormalprisDin prisLæs mere
1.199 kr.699 kr.Klik her

Fluefiskeri er en elegant fritidsaktivitet, som på afstand er betagende og nærmest smukt at se på. Med denne kombo har du mulighed for selv at prøve at fiske med fluer. Du kan læse mere om at fiske fx ørred med fluefiskestang længere oppe. Denne kombo fås også til en super god pris.

Hvad skal jeg vide før jeg fisker med min nye fiskestang?

Når du skal ud og fiske, skal du være bevidst om at der i Danmark gælder en række love og regler for at fiske. Dette gælder uanset om du fisker vedhav eller sø. Du skal tilegne dig et fisketegn, vide hvad mindstemålene er på den fisk du fanger, og så er mange fisk fredet dele af eller hele året.

Fisketegn

Det er lovpligtigt at have et fisketegn når man skal fiske. Derfor skal du altid huske at købe et inden du fisker. Man kan købe fisketegn for én dag, én uge eller et år. Priserne er som følgende

  • En dag: 40 kr.
  • En uge: 130 kr.
  • Et år: 185 kr.

Så hvis du gerne vil fiske flere gange på et år, kan det virkelig betale sig at købe for hele året. Fisketegnene sikrer at Fiskeristyrelsen kan være med til, at sikre en god fiskebestand. Så går nogle af pengene også til forskning mm.

Mindstemål og fredningsperioder

Mange fisk har et mindstemål, før de må hjemtages. Det vil sige at hvis fisken ikke har en hvis størrelse, så må du ikke tage den med hjem. Du skal derimod genudsætte den, så forsvarligt og forsigtigt som muligt. Du kan læse mere om de forskellige fisks mindstemål på fiskeristyrelsens hjemmeside, eller i en af vores artikler. I de artikler kan du også lære mere om hvordan du får fisken på krogen.

Udover mindstemål har mange fisk en fredningsperiode. Som før kan du læse om det på fiskeristyrelsens hjemmeside, eller i en af vores artikler. Fredningsperioden ligger ofte der hvor fisken gyder, og det er fordi man gerne vil sikre bestanden af fisk. Du må ikke hjemtage eller fange de fisk der er fredet i den pågældende del af året. Vær opmærksom på at nogle fisk er totalfredet.

Fiskeklubber/foreninger

Det kan være rigtigt smart at melde sig ind i en forening om fiskeri. Det er det fordi man kan lære utroligt meget om at fiske fra de garvede fiskere. Dertil synes jeg at man oplever et virkeligt godt fælleskab

Held og lykke med at få rusk i kæppen!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen