havørred fiskeri

Hvordan Fanger Man Havørred i Danmark (Guide)

Røget ørred, bagt ørred, ørred på krogen – alle vækker gode følelser i mange af os. Havørred er en dejlig spisefisk, og en præmiefisk blandt lystfiskere. Men hvordan fanger man en havørred i Danmark?

Hvis du vil fange en havørred skal du helst bruge spinnefiskeri eller bombardafiskeri. Du væbner dig med tålmodighed, og bruger kvalitetsgrej. Brug fx et blink med en kastevægt på over 25 g, og tag til Limfjorden, Københavns havn eller havnene omkring Aalborg.

Når det er sagt, er det stadig ikke så lige til at fange en havørred i Danmark. Man skal tænke over ens hjul, agn, forfang og meget mere. Så skal man også være bevidst om de love der gælder for at fange havørred. Man skal desuden tilegne sig et fisketegn og kende til den bedste årstid at fange havørred. Alt dette dækker vi i den følgende artikel. Så læs med og lær noget nyt!


Hvordan fanger man havørred?

hvordan ser en havørred ud
Her en ørred fanget med et fastspolehjul og blink. Blinket her minder meget om det populære “Sømmet”.

Når du skal fange havørred anbefaler vi to teknikker: bombardafiskeri og spinnefiskeri. Bombarda fiskeri er en type af fiskeri hvor man benytter et bombardaflåd, som er beregnet enten til at være i overfladen af vandet, eller synke ned til en valgfri dybde. Det er vigtigt at man b.la påmonterer perler på enden af sin bombarda, da man ellers nemt kan ødelægger linen. Du kan læse mere om at fiske med flåd i vores artikel her.

Spinnefiskeri er når man fisker med spinners, blink, wobler eller en jig. Man kaster sit agn ud i vandet, og spinner derfra ind med sit hjul. Indspinningen skal ske i sådan en bevægelse at det ligner at agnet bevæger sig. På den måde får man fisk på krogen, da agnet ofte ligner en mindre fisk.


Vælg det rigtige grej

Det er vigtigt at du vælger det rigtige grej når du skal fange havørred. Vi har lavet en huskeliste over det essentielle grej, som vi har delt op i 4 underemner. Sådan kan du nemt komme frem til lige netop det stykke grej du mangler til den type fiskeri du vil benytte dig af, når du vil fiske havørred.

Stangen

Selvfølgelig er stangen en vigtig genstand når man skal fiske. Du skal vælge stang efter hvorvidt du regner med at fiske med spinnefiskeri eller bombardafiskeri. Hvis du er helt ny til at fiske og gerne vil vide mere om de bedste fiskestænger til nybegyndere, kan du læse mere om det her.

Til spinnefiskeri behøver du ikke verdens længste stang, men vi anbefaler alligevel en stang mellem 220-240 cm. Sådan en stang vil passe fint til at kaste med blink, og samtidigt få en god længde og præcision på dine kast. Dertil bliver det ikke for bøvlet at håndtere din stang.

Til bombardafiskeri skal du bruge en lidt længere stang. Et alment råd ville være at vælge en stang der er over 270 cm. Det er fordi man lettere kan håndtere ens bombardaflåd og forfang når man fisker på denne måde. Linen kan nemlig nemt kludre hvis man vælger en kort stang.

Agnet og linen

Agnet spiller en betydelig rolle i dine chancer for at fange fisk. Når du spinnefisker efter havørred skal du bruge et agn der har en rimelig kastevægt, det vil sige 25 g eller derover. På den måde er du sikker på at du opnår lidt god kastelængde. Vær dog sikker på at dit agn passer til kastevægten på din stang. Du kan læse mere om hvorfor det er vigtigt i vores artikel om fiskestænger her.

hvad skal jeg bruge for at fange havørred
Her et eksempel på en spinner.

Når du benytter dig af bombardafiskeri, vælg da en flue eller jig for enden af din line. Det lækre ved at fiske med bombardaflåd og flue, er at man næsten får oplevelsen af at man fluefisker, uden man behøver bruge en formue på en fluefiskestang. En god jig kan også sagtens bruges, da den for fisken er ligeså virkelig som en rigtig småfisk. En jig er en lille gummistøbning, som ligner småfisk eller orm. De har en stor hale, så den livligt bevæger sig i vandet.

Når du skal vælge line, så gå efter fletline. Vælg en fletline mellem 0,12-0,17 mm alt efter den størrelse af havørred du håber på at fange. Vi ville vælge fletline da man opnår stor brudstyrke i forhold til diameteren på linen, og det fungerer rigtig godt sammen med fastspolehjulet, som ikke har enorm linekapacitet. Dertil har fletline lidt større elasticitet, så man får en bedre føling i vandet.

Hjulet

Du kan vælge mellem et multihjul og et fastspolehjul. Vi anbefaler dog til fangst af havørred det klassiske fastspolehjul, da man nemt kan kaste det langt ud. Især hvis du er ny til at fiske, kan det være en meget dårlig oplevelse at få fuglerede i spolen.

Waders

hvad skal man have af grej for at fange havørred
Det kan være rigtig godt at bruge waders, vadejakke og have et fangstnet på sig når man skal fange havørred. Manden her er i hvert fald forberedt.

Det er en rigtig god idé at anskaffe sig et par waders, især hvis man gerne vil fiske fra kyst eller fjord. Så kan man ud på det dybe vand, og samtidig forblive tør og varm. Vi ville helt klart vælge et par åndbare waders når du skal fiske fra fjord og kyst efter havørred.

Læs mere om de bedste waders til fiskeri ved at klikke her.

Du kan også vælge et par neopren waders, hvis du er kuldeskær. Vær dog opmærksom at sådan et par ofte er enormt tunge og at man får det meget varmt i dem. Aller vigtigst er det dog at du ikke vælger de aller billigste waders, da kvaliteten er derefter, i stor grad.

Hvilken årstid kan man fange havørred?

Du kan fange havørred både forår og vinter, her er det bedst. En del af året gyder havørred nemlig, og er derfor fredet. Mange siger at den bedste tid på året er når den første forårssol kommer, da alle smådyrene i vandet kommer frem. Om foråret kan man med fordel trække til kysten for at fange havørred. Her er den at finde nemlig. Når så du når til det sene forår, fx maj, så træk mod fjordene for at fange havørred.

Værd at vide om havørred

Hvordan fanger man havørred
En lækker havørred, lige klar til at blive fileteret.

Ørred (Salmo Trutta) er arten der dækker over søørred, havørred og bækørred. Havørred kan blive op til 100 cm lange, og desuden veje over 12 kg. Havørreden er den ørred som har gennemført trækket helt fra dens fødselsted, bækken. De gennemgår det man kalder en smoltificering, og bliver i stand til at svømme i havet.

Som spisefisk kan havørred have sildeorm. Derfor skal den altid tilberedes eller fryses ned til under -20 grader. Du kan altid spørge din lokale fiskemand om hvad man skal gøre for at kunne spise din nyfangede havørred.

En havørreds kost består typisk af småfisk såsom tobis og sild samt smådyr som børsteorme og lignende. Havørred foretrækker høj vandkvalitet, og lever i forholdsvis koldt vandt. Det vil sige vand med en temperatur på 0-15 grader. Det er også derfor du fx havørreden ved kysten om vinteren. Du kan læse mere om Havørred på miljøstyrelsens hjemmeside her.


Hvor kan man fange havørred?

Du kan fange havørred i de fleste danske farvande, og ørreden generelt overalt i Danmark. Dog er det bedst at fiske efter havørred ved kyst og fjord, alt afhængig af årstiden. Vi har givet 3 eksempler på nogle steder hvor du har mulighed for at få havørred på krogen. Her er listen:

Limfjorden – Rønbjerg

Ud fra byen Rønbjerg finder du en kyststrækning som strækker sig godt 7 km. Kyststrækningen er b.la lystfiskere i området kendt som en af de bedste steder at fiske, fordi bunden er rigtig god, dvs. at der er lav chance for fx bundfang. Der er nem adgang til kysten og så mulighed for både molefiskeri og vadefiskeri.

Københavns havn

Befinder du dig på hvad man engang kaldte djævleøen, har du rig mulighed for at fange havørred i en af bassinerne eller kajene omkring Københavns havn. Her kan man med fordel gøre brug af spinnefiskeri, da jeg selv har oplevet at det giver flest hug.

Hals Havn

Bor du fx i dejlige Aalborg, og har du samtidig en spirende lystfisker i maven, kan der fanges havørred kun 35 min fra Aalborg. Her findes der en god mole hvorfra du kan fiske. Ellers kan man også sagtens fiske fra kyst med fx waders. Du kan også køre til Gjøl Havn, hvor det siges at der også er gode muligheder for at fange havørred.

Regler for at fange havørred

Regler for at fange havørred
Regler for at fange havørred

Hvis du vil fange havørred skal du som med alle andre fisk, være bevidst om at der gælder love og regler. Herunder har vi b.la et mindstemål, en fredningsperiode og så skal man have et fisketegn. Hvis bare man er bevidst om disse ting, og selvfølgelig fisker på en lovlig måde, så undviger du fiskerikontrollen.

Mindstemål og fredningsperioder

Vi er så heldige med havørred at vi ikke skal huske flere mindstemål, for forskellige farvande. Der gælder kun et for alle danske farvande, og det er 40 cm. Derfor kan det være en rigtig god idé at huske en måler, så du er sikker på at din friskfangede havørred er stor nok.

Desuden er det vigtigt at huske på fredningsperioden for havørreden. Først og fremmest er havørreden totaltfredet, hele året, i I Ringkøbing, Nissum og Stadil fjorde og Von Å. For andre danske farvande gælder følgende tabel, som fungerer som en nem oversigt over havørredens fredningsperiode:

Hvornår er havørreden fredet? Tabel

DatoLokalitet
16. nov – 15. jan  Overalt (i yngledragt)*
15. sep – 28/29 feb Vadehavet (alle) Farvandet omkring Bornholm (i yngledragt)

*Yngledragt vil sige at fisken har farvet dragt, og den skal så forsigtigt som muligt genudsættes. Kun fisk med løse blanke skæl må hjemtages.

Tilegn dig et fisketegn

Du skal altid huske et fisketegn når du skal fiske. Dette gælder for b.la lystfiskere og fritidsfiskere, hvor fisketegn kan erhverves for begge. Du kan købe dit fisketegn på fisketegn.dk, campingpladser og turistinformationscentre mm. Prisen på et fisketegn er som følgende:

  • 40 kr. for en dag
  • 130 kr. for en uge
  • 185 kr. for et år

Fiskeforeninger og mere information

Hvis du har en spirende lystfisker i maven, eller rigtig gerne vil lære mere om at fange havørred, anbefaler vi en fiskeklub. Ofte er der i disse meget garvede fiskere, som kan hjælpe dig på vej når det kommer til at fange fisk. Desuden er lystfiskeri også dejligt når man er sammen – og fælleskabet i en fiskeklub, skal man ikke kimse af.

Held og lykke med at fange en havørred!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen