Hvis du spurgte en erfaren lystfisker om fiskeri fra havnen i København, midt i 70’erne, ville han/hun nok erklære at man i hvert fald ikke skulle spise dem. I dag kan du i mange danske havne fange fisk, i hvert fald dem der bevæger sig over store områder, og tage dem med hjem og spise. Men hvordan fanger man fisk fra havn i Danmark?
Hvis du vil fiske fra havnekanten i Danmark, skal du bruge et sidekast eller pitch kast. På den måde passer man bedre på forbigående. Dertil anbefaler vi et enkeltkroget agn (fx jig til torsk), hvis det er muligt. Bundbid kan ske hyppigt ved havnefiskeri, hvilket vil sige at dit agn sætter sig fast i fx en sten.
Nå det er sagt er det ikke lige sådan at fange en fisk fra havnen i Danmark. Det er desuden en god idé at kende til fisken du vil fange. Dertil skal man skal købe det lovpligtige fisketegn og et teleskopisk fangstnet eller gaf.
Indhold på siden
Hvordan fisker man fra havn?
Fisketur i København
Når du skal fiske fra havn er det vigtigt at du har styr på din teknik (herunder dit kast) og bruger det rigtige agn alt efter fisken.
Teknik
Fordi du fisker fra en havn, hvor der kan være mange mennesker, anbefaler vi at du ikke bruger overhåndskast. Dette skal selvfølgelig vurderes ud fra situationen, men generelt er det bedre at bruge et sidekast eller et såkaldt pitch kast.
Hvordan laver man Sidekast?
Sidekast består af at du bevæger din stang bagud, sidelæns. Du giver løsline alt efter hvilket hjul (du kan læse mere om kast med multihjul her) du har, og så med en hurtig piskebevægelse med dit håndled kaster du linen ud i vandet. Alt i alt er kastet nogenlunde ens med overhåndskastet, men det kommer fra siden. Det er værd at stoppe sit vrik der hvor man gerne vil ramme vandet. Når du fisker fra havn skal du helst ikke at tage stangen helt ud bag dig, fordi der er stor chance for at du kroger en forbigående person. Dette skal selvfølgelig vurderes ud fra situationen.
Hvad er Pitching?
Pitchkast, underhåndskast og roll cast er indenfor konventionelt fisker, nogenlunde det samme ord for et specielt type kast. Her vrikker du med dit håndled stangen opad, mens du holder stangen i underhånd. Man opnår ikke nødvendigvis den samme længde som med et overhåndskast, men hvis du ikke er erfaren i dette, kan et pitch cast være fordelagtigt. Det er fordi man helt undgår at kroge “tilskuere” da det kan gøres ud over havnens kant.
Vi har indlejret en video om de forskellige slags kast, så du også får et visuelt billede af hvordan det skal gøres:
De Bedste Agn Til Havnefiskeri
Når du skal fange din fisk fra havn, er det selvfølgeligt vigtigt at du vælger det rigtige agn til fisken. For grundlæggende viden kan du læse mere i vores indlæg om fx: Torsk eller Rødspætte.
Dertil kan det siges at det er en rigtig god idé at bruge enkeltkrogede agn. Af ren og skær erfaring har fx trekrogede blink, en stor chance for at få bundfang/bundbid. Bundfang er når du får bid – i en sten, ålegræs eller tang. Ofte kan man derefter ikke få ens agn og line ind, og mange nye som erfarne lystfiskere har nok oplevet at miste deres yndlingsagn til dette.
Øv! Derfor kan du, hvis du fisker med fx jig efter torsk, bruge et enkeltkroget agn – så undgår du det “frygtede” bundbid. Hvis du skal bruge et trekroget agn til dit fiskeri, så vælg en lidt stivere stang og håb på det bedste.
Hvis der er klar sandbund, kan du selvfølgelig udstyre dig med dit yndlings trekrogede agn!
Frisk på at give los med jigging? Så anbefaler jeg helt klart denne jigging sortiment(husk jighovede)
Klik her for at se den aktuelle pris
Husk også at du skal bruge en stiv stang med hurtig aktion, så du nemt kan få føling for jiggen. Her er et godt bud. En rigtig god fiske stang til at fiske ved havn. Tag et kig, den skulle gerne være på tilbud.
Klik her for at se den aktuelle pris
Hvad er fangstnet og gaf?
Men hvad er et fangstnet? Fangsnettet er i al sin enkelthed et net der er monteret på en stang, som typisk er teleskopisk. Brug et fangstnet istedet for en gaf, da du på den måde sikrer at fisken kan genudsættes, hvis den fx ikke skulle overholde mindstemålet. Det vil sige at du kan indstille længden på stangen. Brug et fangstnet eller en gaf når du fisker fra havnen, da der ofte er højt fra havnekanten til vandet. Sådan undgår at din line knækker når du hiver fisken op. En gaf er en aflang stang med en påmonteret krog, som bruges til at kroge fisken og på den måde få fisken op ad vandet og på land.
Mangler du et fangstnet? Vi anbefaler disse modeller (vink: du kan selv vælge modellen):
Klik her for at se den aktuelle pris
Konklusion
Der er helt klart nogle måder du kan forbedre dit fiskeri ved havnen. Udover de teknikker du har læst i denne artikel er der naturligvis også noget fiskegrej, som kan gøre nytte. Det nytter nemlig ikke noget, hvis man ikke har det rette grej. -Det gør din fisketur sjovere, og giver flere fisk på krogen.
Hey, jeg hedder Simon og er passioneret lystfisker.
Jeg bor i Nordsjælland og har fisket i både ferskvand og saltvand, så længe jeg kan huske. Jeg pirkefisker gerne fra båd I Øresund, og så elsker jeg at få fisk på krogen, og gerne en god fight. Jeg må jo ærligt indrømme at det giver mig et lille adrenalinsus at hive en fisk op ad vandet. Ferskvandsfisk foretrækker jeg at genudsætte, hvor jeg derimod er glad for at tage b.la torsk med hjem, som spisefisk.