I de sene forårsmåneder og den tidlige sommer kan man begive sig ud for at fange hornfisk. Det er sjovt for hele famillien da fx børn i alle aldre kan fange fisken. Det er en sjov fisk som plasker i vandet og som smager godt – men hvordan fanger man en hornfisk i Danmark?
For at fange hornfisk, skal du bruge et agn med silkekroge. Hornfisken er nemmest at fange i maj og er ved de danske kyster helt indtil september. Du skal benytte dig af spinnefiskeri og bruge et fastspolehjul. Hornfisken kommer i stimer, og er en nem fisk at få på krogen.
Når det så er sagt, er det mange råd og tricks til at fange hornfisk. Desuden skal man tilegne sig et fisketegn hvis man er over 18 år. I følgende blogindlæg gennemgår vi hvilken teknik du skal bruge, hvornår hornfisken kan fanges, hvor du kan fange hornfisk og de regler man skal have styr på når man skal fiske hornfisk.
Indhold på siden
Hvordan fanger man hornfisk?
Det er slet ikke svært at fange hornfisken når man har det rigtige grej. Desuden er det vigtigt at man bruger den rigtige teknik. Så er det godt at vide hvornår man kan fange hornfisk, og hvilken slags fisk det egentlig er.
Teknik
Selvom man sikkert kan fange hornfisk på mange måder, er der en sikker vinder: spinnefiskeri! Det er fordi de hurtige bevægelser dit agn gør i vandet ikke kan modstås af hornfisken. Når du spinner dit agn ind, kan det næsten ikke gå for hurtigt. Det er altså vigtigt at der en hvis fart på enten dit jig eller blink.
Så alt i alt, kaster du dit agn ud i vandet, og så spinner du ind. Du kan vælge at evt. lave spinstop, men hvis du holder en god fart på agnet, skal der nok komme hornfisk.
Hvilket grej skal jeg bruge til at fange hornfisk?
Fordi hornfisken har små fine tænder, og at man samtidig fuldstændig undgår at kroge sig selv, anbefaler vi silkekroge til hornfiskfiskeri. En silkekrog er en række tråde i silke som er bundet sammen i en løkke. De imiterer nærmest en fisk i vandet, og når hornfisken, med sine fine tænder, hugger, sidder den fast i silkekrogen. Dette er en af grundene til at vi anbefaler hornfiskfiskeri for hele familien, da man ikke kan kroge sig selv med silkekroge. Så undgår man fx at ens datter/søn kroger sig selv.
I forhold til hjulet er det godt at bruge et fastspolehjul. Det er det typiske kastehjul i Danmark, og du har måske set det før. Vi ville anbefale et fastspolehjul der ligger i størrelsen 2500-3000.
Du kan bruge en spinnestang på gerne 7 fod eller derover – så kan du selvfølgelig vælge en mindre stang til dine børn, fx Rapala børnesæt, som du kan læse mere om i vores artikel om fiskestænger for nybegyndere.
Dit agn kan næsten være formet på hvilken som helst måde. Det kan være som en lille hornfisk, småfisk, krebs eller sprutteformet. Du kan med fordel vælge en kastevægt på over 15 gram. Du behøver ikke en kastevægt på mere end 35 gram. Det vigtigste er at kastevægten passer til din stang, så du kan nå langt nok, samtidigt med at din stang ikke knækker.
Vi anbefaler: Trendy Hornfiskeblink m/silkesnor
Forhandler | Normalpris | Din pris | Læs mere |
79 kr. | 59 kr. | Klik her |
Hvornår kan jeg fange hornfisk?
Hornfisken trækker mod de danske kyster i forårsmånederne, fra vestafrika og middelhavet, for at gyde. Derfor har du bedst mulighed for at fange hornfisken i maj, selvom man kan fange helt frem til de sene sommermåneder. Derfor er hornfisken også en dejlig fisk at fange, da man ofte kan stå i t-shirt og shorts og fange den fra kysten. Hornfisken går gerne ved overfladen, og den kan derfor være nem at se.
Værd at vide om hornfisken
Du kender hornfisken på dens aflange krop og dens aflange “næb” (dens kæbeparti). Hornfisken svømmer i stimer, og der kommer mange af dem fra middelhavet og vestafrika i maj. De kommer for at gyde i b.la danske farvande. Hornfisken kan blive op til 1 meter lang og veje over 2 kg.
Desuden har hornfisken en markant grønlig farve, og benene er ofte også grønlige. Det gør dem nemme at se når man spiser hornfisken. Du kan læse mere om hornfisken på 2gangeomugen.dk, som er en statstyret hjemmeside styret af Landbrug og Fødevarestyrelsen. De har desuden et rigtig godt leksikon over mange af de fisk du kan fange i danske farvande.
Hvor kan man fange hornfisk
Øresund
Bor du på Sjælland, er kyststrækningen ved Øresund og strækninger ved Østersøen, et rigtig godt bud til hvor du kan fange hornfisk i maj. Læs fx vores artikel om waders, og hop i et par. Derfra kan du så med ro i sjælen gå ud på en god dybde og fange hornfisk med spinnefiskeri. Ellers kan du også vælge at fiske fra fx kaj eller mole og spinnefiske derfra.
Mole er et rigtig godt bud hvis du har din familie med – på den måde kan alle være med. Vælg gerne en kyststrækning der til et vist omfang har sandbund, så du undgår bundfang. Selvom Helsingør har gode strækninger til at fange hornfisk, kan der være mange mennesker i sommermånederne.
Københavns havn
Der findes mange moler og kaje i København, og man kan fx tage til Nordhavn og fiske derfra. I maj er der altså gode fangstmuligheder i Københavns Havn. Så er det perfekt hvis man også ønsker at spise, da der er mange spisemuligheder i nærheden. Det er vigtigt at du vælger det rigtige sted, da man mange steder ikke må fiske. Du kan se et kort her.
Limfjorden
Bor du i Jylland, så frygt ej, fordi langs kyststrækningerne her, og især i Limfjorden, kan du med garanti fange hornfisk. Du kan nyde en kold, det gode vejr og samtidigt få hornfisk på krogen. Limfjorden byder generelt på gode udflugts muligheder hvis du vil fange hornfisk med dine børn.
Regler for at fange hornfisk
Når du skal fange hornfisk med hele familien, er det vigtigt at I kender til de love der er gældende for at fange dem. I skal b.la kende til mindstemål og så skal man have et fisketegn, når man er over 18 og under 65 år gammel.
Mindstemål og fælles love
Jævnfør Fiskeristyrelsen bekendtgørelse om mindstemål for fisk i saltvand, er der ikke noget mindstemål for hornfisken. Det er fordi den kun er her i sommermånederne, og det er voksne fisk som trækker i stimer hele vejen fra Middelhavet og Vestafrika.
Køb et fisketegn
Er man over 18 år og under 65 år, skal man tilegne sig et fisketegn for at lystfiske lovligt. Det kan købes i forskellige turistinformationscentre og campingpladser. Det kan også købes på www.fisketegn.dk, som er styret af Fiskeristyrelsen. Salget af fisketegn er med til at sikre forskning og sikring af fiskebestanden. Derfor er det også god stil at købe et.
Fiskeklubber og mere information
Hvis du er passioneret fisker og fx mangler et fælleskab, så findes der mange fiskeklubber og foreninger, hvor man kan få dette. Desuden er det et rigtig godt sted at få gode råd til at fange hornfisk. Vi anbefaler det helt klart!
Held og lykke med at fange en hornfisk!
Hey, jeg hedder Simon og er passioneret lystfisker.
Jeg bor i Nordsjælland og har fisket i både ferskvand og saltvand, så længe jeg kan huske. Jeg pirkefisker gerne fra båd I Øresund, og så elsker jeg at få fisk på krogen, og gerne en god fight. Jeg må jo ærligt indrømme at det giver mig et lille adrenalinsus at hive en fisk op ad vandet. Ferskvandsfisk foretrækker jeg at genudsætte, hvor jeg derimod er glad for at tage b.la torsk med hjem, som spisefisk.