Smørdampet hummer med det hele – så er appetitten vækket! Hvis du ikke vil købe den i butik eller hvis du bare gerne vil have en rigtig fed fisketur, så kan du faktisk fange hummer i Danmark. Men hvordan fanger man en hummer i Danmark?
Når du skal fange en hummer skal du bruge en ruse eller tejne. Du kan også dykke efter hummeren med eller uden harpun/spyd. Hummeren findes i mange danske farvande, fx Limfjorden og Nordsøen. Desuden skal du tilegne dig et fritidsfiskertegn og være klar over at hummeren b.la er fredet 1.juli – 31.august.
Men når det er sagt, er det ikke sådan lige til at hjemtage en hummer. Du skal nemlig være klar over at der gælder en del love om fx mindstemål. Desuden skal du vide hvordan du afmærker din tejne korrekt, og det beskriver vi her i artiklen.
Indhold på siden
Hvordan fanger man en hummer?
Når man skal fange hummer skal man være bevidst om det grej man bruger og den årstid der er. Ellers kan man hurtigt gå galt i byen. Derfor har vi sammensat en liste over det skal du bruge når du skal fiske og fange hummer i Danmark. Dertil har vi lavet en lille huskeliste til når du bruger tejner og ruser, da der gælder en række love for at benytte sig af dem.
Når du engang har fået en hummer på krogen skal den tilberedes – og der findes få ting som er mere lækker end en citron dild dressing til hummer, da det lader smagen af hummer være i centrum.
Vælg det rigtige grej
Når man skal fange en hummer skal man benytte sig af det rigtige grej. Man vil opleve meget besvær hvis man forsøger sig på at fange en med fx en traditionel fiskestang. Istedet anbefales det at man bruger en ruse eller en tejne. Det er fordi at man på denne måde har langt større chance for at få en hummer med hjem.
En tejne er et slags bur man fylder med lokkemad. Man nedsænker derefter tejnen og venter i nogle timer eller til næste dag. Når hummeren går ind ad indgangen til tejnen kan den derefter ikke komme ud, og man kan snildt derefter hive tejnen op og vælge hvad man skal have med hjem, på en skånsom måde, da men i forhold til traditionelt fiskeri ikke skader fisken på samme måde.
En ruse er et langt formet garn, hvor fisken eller skaldyret bliver mødt af garnet som en slags forhindring. Dyret bevæger sig herefter mod enden af rusen, hvor den bliver fanget i garnet. Der findes både kasteruser og standruser, hvor brugen af en standruse fungerer meget på samme måde som en tejne. En kasteruse bliver derimod ofte brugt til fisk, hvor man kaster garnet ud i håb om at en fisk svømmer ind i rusen.
Vi har fremstillet en liste over en række ting du helst skal medbringe hvis du vil øge dine chancer for at fange hummer med tejne eller ruse:
- Tejne/ruse
- Tykke handsker
- Madding(fx en død fisk)
- Opbevaringsgarn/fangstnet
- En Hummer måler, så du er sikker på den opfylder lovkravene for mindstemål.
Regler for at bruge ruser, tejner, net og harpun
Når du skal bruge en ruse, tejne eller net til at fange en hummer, er det vigtigt at du er bevidst om de regler der gælder. Vi ville nødig ende med en stor bøde fra fiskerikontrollen! Derfor skal du medbringe et stopnet/stoprist når du fanger hummer med ruse eller tejne. Det er ikke tilladt at anvende ruser i perioden fra den 10. maj til den 31. juli. (begge dage inklusiv).
Desuden skal man være opmærsom på at man skal mærke ens ruse/tejne med et gult mærke med de oplysninger der står på ens fisketegn. Desuden skal man afmærke ens tegne med en fiskekugle eller vagér, som skal have en diameter på mindst 15 cm. Det kan du læse meget mere om i denne pdf om at fange hummer.
Fisker du med harpun hvor du dykker, skal du have et fritidsfiskertegn eller lystfiskertegn. Man skal holde sig på 300 meters afstand til de nærmeste fiskeredskaber, og bruger man harpun må den kun være forsynet med en spids.
Du kan læse mere om brugen af ruser og tejner på retsinformation.dk, hvor love og bekendtgørelser står skrevet. Fiskerliv.dk tager ikke ansvar for de medfølger der kunne opstå ved ulovligt fiskeri.
Vælg den rigtige årstid
Når du skal fange og fiske efter hummer, er det bedst at gøre det før 1. juli og efter 31. august. Ikke kun fordi det er lovpligtigt, men også fordi det er her dine muligheder for at fange hummer er bedst. Man kan med fordel fx få en forårstur ud af det i det jyske.
Værd at vide om hummeren
Den europæiske hummer (Homarus Gammarus) er et tifodet skaldyr, hvor to af fødderne er de såkaldte klosakse, som kan bruges til at knuse hårde ting. Derfor skal du helst, ligesom med krabber, være påpasselig når du samler en hummer op – det kan ellers blive en rigtig ubehagelig oplevelse. Hummeren spiser småfisk, muslinger, krebs og søstjerner. Det er også værd at huske når du går på jagt efter den velsmagende hummer.
Du kan læse mere om den europæiske hummer og opleve den i Kattegatcenteret. Du finder deres hjemmeside her.
Hvor kan man fange hummer i Danmark?
Hummer kan fanges mange steder i Danmark, ofte i fjorde, da de smådyr som hummeren spiser, bliver blæst ind mod kysten disse steder. Derfor søger hummeren også mod fjorde. Dertil når man så er ude og fange hummer, får man også muligheden for at opleve nogle dejlige dele af Danmark.
Limfjorden
Udover at være kendt for dejlige grøntsager, er Limfjorden de seneste år også blevet kendt for at være et virkeligt godt sted at fange hummer, og fiskere af alle slags flokker dertil. Det er fordi at man i Limfjorden har gode muligheder for at fange en hummer. Det kan være rigtigt fordelagtigt, hvis man har tænkt sig at dykke, at tage en guide med der kender de gode steder. På den måde øger man sine chancer for at tage en hummer med hjem.
Nordsminde fjord
I Odders Nordsminde fjord har du også mulighed for at fange en hummer. Derudover kan du opleve naturskønne omgivelser og tage på bådture, eller fx tage til dejlige Skanderborg.
Kerteminde
Ud fra Romsø og Kerteminde, kan du ikke bare opleve middelalder-Danmark når det er bedst, men du har også rig mulighed for at få hummerfangst.
Regler for at fange hummer i Danmark
Mindstemål og fredningsperiode for at fange hummer i Danmark
Hvis man vil fange hummer, skal man være bevidst om de mindstemål der er gældende for hummeren. Hummer fanget i Danmark skal mindst være:
Hummer: | Skagerak/Kattegat | Limfjorden, Nordsøen og Ringkøbing fjord | Bælterne og Østersøen |
-Rygskjoldslængde | 8,7 cm | 7,8 cm | |
-Samlet mål | 22 cm | 21 cm |
Desuden er hummeren fredet i perioden 1.juli – 31. august. Det vil altså sige at hvis hummeren ikke opfylder disse mål når du måler fra øjnene til starten af halen, må du ikke tage hummeren med hjem. Desuden må du altså ikke fange hummer i den førnævnte periode.
Tilegn dig et fisketegn
Hvis du vil fange hummer, skal du vide at hummeren også hører under de love og bekendtgørelser der gælder for lystfiskeri. Derfor skal man sikre sig at man har et lystfiskertegn eller fritidsfiskertegn. De kan købes på fisketegn.dk som er styret af fiskeristyrelsen. Du finder hjemmesiden her. Husk at dette også er nødvendigt hvis du skal fange torsk, eller fange hornfisk.
Fiskeklubber og foreninger samt mere information
En god idé hvis man gerne vil fange hummer, ville være at melde sig ind i en fiskeklub/forening. Udover de gode råd og tricks man kan få til at fange hummer, giver det også et rigtigt godt fællesskab.
Hey, jeg hedder Simon og er passioneret lystfisker.
Jeg bor i Nordsjælland og har fisket i både ferskvand og saltvand, så længe jeg kan huske. Jeg pirkefisker gerne fra båd I Øresund, og så elsker jeg at få fisk på krogen, og gerne en god fight. Jeg må jo ærligt indrømme at det giver mig et lille adrenalinsus at hive en fisk op ad vandet. Ferskvandsfisk foretrækker jeg at genudsætte, hvor jeg derimod er glad for at tage b.la torsk med hjem, som spisefisk.
Må der heller ikke anvendes hummerruser i perioden 10 maj til 31 juli ?
Hej Kurt,
Tak for dit spørgsmål. Det er nemlig lige det, for jeg har taget fejl da jeg skrev artiklen. Der må ikke anvendes ruser med formålet at fange ål i perioden 10 maj til 31 juli.
Du kan altid læse mere hos fiskeristyrelsens hjemmeside. https://fiskeristyrelsen.dk/lyst-og-fritidsfiskeri/mindstemaal-og-fredningstider/fredningstider-i-saltvand/‘
Mvh
Simon