Laks er en meget populær spise i Danmark og en eftertragtet fisk at fange, men hvordan får man rusk i kæppen med sådan en krabat?
Man fanger en laks ved at væbne sig med tålmodighed og havde den rigtige viden. Dertil skal man bruge en grøn eller blå blink eller spinner samt en god fiskestang og et godt fiskehjul. Laksen kan findes primært i åerne i Jylland og på Bornholm.
Dertil er det også vigtigt at være bekendt med de love og kvoter der er om at fange laks. Vi ville nødig ende med en stor bøde!
Indhold på siden
Hvordan fanger man en laks?
Når man skal fange en laks er især 3 ting vigtige: Det rigtige grej, det rigtige vejr og teknik. Man skal forberede sig på at det ikke nødvendigvis er lige sådan at fange laksen, selvom det sagtens kan lade sig gøre, givet at man har de rigtige omstændigheder og forudsætninger.
Det kan være enormt belønnende at fange en laks, men det er vigtigt at man har den rette viden, så man ikke spilder sig tid. Derfor kan de følgende emner være vigtige for dig at læse, som gerne vil fange en laks.
Vælg det rigtige udstyr og forbered dig
Selvom laksen ikke er den tungeste fisk, er det vigtigt at man benytter sig af en kraftig krog, da laksen har en stærk kæbe. Man vil nødigt få en på krogen for at opdage at laksen ikke bed fast. Det kan anbefales at bruge en fleksibel stang der kan bære op til 8 kilo for at stangen ikke knækker når den bliver brugt. Vi ville vælge en stang der også består delvist af grafit, for at både opnå styrke og fleksibilitet.
Man kan med fordel vælge et fiskehjul der består af kulstoffiber, da dette materiale er stærkt, meget let og dertil ikke ruster. Så er det også vigtig at hjulet har adskillige lejer i god kvalitet, så du opnår den rette “glathed” når du kører linen ind. Da laksen ofte er en forholdsvis tung fisk på adskillige kilo, er det en god ide at altid tage et net med til at få den op på land når du har fået den tæt på dig selv.
Man kunne fx vælge en kombination såsom Ugly Stik Elite Spinning fishing rod (Salmon/Steelhead) og Penn Battle Fishing Reel II.
Brug de rigtige farver
Dette emne er vigtigt for dig som fisker med blink eller spinner. For at opnå de resultater som vi ønsker, er det derfor essentielt at der fiskes med farver som grøn og blå, eller endnu bedre, UV farvede blink/spinnere. Dette er fordi at farver såsom rød, gul og orange forsvinder når der fiskes i dybt vand. Ved havfiskeri kan det derfor også anbefales som et generelt råd at fiske med rød line, da fisken vil have sværere ved at se linen da den er nærmest er usynlig for den. Disse farver forsvinder ved så lidt som 5 meters dybde!
Vælg det rigtige vejrforhold
Selvom der kan være diskussion ved andre fisk, er der ingen tvivl om at det er bedst at fange laks når det er overskyet, eller ved lavt lys. Det er fordi at laksen foretrækker det mindre lys, da det for laksen betyder at det er tid til at gå på jagt efter krebs, bløddyr og mindre fisk. Derfor kan du med fordel lære at elske din regnjakke, da brugen af den betyder en ting: regnvejr som kan medføre rusk i kæppen! Det vil altså sige at det er en god idé at fiske ved daggry, skumring og når det er overskyet. Derfor bør du undgå at prøve at fiske efter laks når det er højllys dag, da selvom man godt kan få bid, har langt mindre chancer for at fange den eftertragtede laks.
Værd at vide om laksen
Atlantisk laks og østersølaks kan blive op til 150 cm store når de er fuldvoksne. Dog bliver de som oftest ikke større end 120 cm og kan dertil veje over 26 kg. Det kan dog siges at de laks der bliver fanget som ofte ikke er større end 5-10 kg og omtrent 90 cm lange. Den største laks der er blevet fanget i Skjern å vejede hele 26,5 kg – Så er der aftensmad til hele familien!
Når du først har fået laksen på krogen er der chance for at du i det første stykke tid ikke føler megen modstand. Men vær forberedt! Laksen kan være en svær modstander og er kendt blandt lystfiskere for at pludseligt “vågne” og derefter give en god kamp for at få den på land. Når du har fået laksen ind mod land og den viser sine sider og hale, altså plasker voldsomt og hektisk, anbefaler vi at du får dit net frem og får den på land.
Hvor kan man fange laks?
Efter at have været udrydningstruet i næsten et årti er laksen for alvor på vej tilbage til Danmark. Derfor kan man i dag fange laks flere steder i Danmark, og laksen er igen blevet fanget omkring Gudenåen. Så selvom du måske er vant til fange fx torsk, rødspætter eller ferskvandsfisk som aborrer og geder, behøver du ej at betvivle at laksen kan fanges i Danmark, for der er gode fangstmuligheder!
Bornholm
Selvom Solskinsøen Bornholm ofte associeres med sild, stegte som marinerede, er der rigtigt gode fangstmuligheder for laks at finde. Hvert år afholdes der endda en trollingkonkurrence i hvem der kan fange blandt andet den største laks. Her kan der vindes store præmier og konkurrencesjælen lever i bedste velgående. Fra december-maj kan der fanges store laks ud fra Bornholms kyst, og allierer du dig med en trollingbåd, er det lige før du kan bide dig sikker i at få en lækker laks på krogen. Se mere om Bornholm her.
Ribe Å
I åen der løber gennem den historiske vikingeby Ribe kan der også fanges laks. En rapport viser at der er i 2019 blandt fiskeklubberne blev fanget over 700 laks. Det vil altså sige at der eksisterer gode muligheder for at få rusk i kæppen hvis man fisker efter laks. Udover at nyde en god fisketur, kan man jo med rette derefter sætte kurs mod skønne Ribe, hvor der findes mange historiske turistattraktioner.
Skjern Å
I den tidligere omtalte Å, hvor der er blevet fanget laks på hele 26,5 kg. miljøstyrelsen beskriver også at der findes en god bestand af gode laks.
Laksefloderne i Sverige
Hvis det hænder du befinder dig et det naturskønne og skovrige Sverige, så fortvivl ej, for der er også mange fangstmuligheder i Sverige. De mange åer, floder og ebber i Sverige giver god anledning til at fiske efter den populære fisk. Med færgen kan du hurtigt komme fra Helsingør til områder såsom Skåne, Blekinge og Småland, hvor laksen kan fanges, ifølge VisitSkåne.
Regler for at fange laks
Der gælder en række love om at fange laks, og hertil skal man være i besiddelse af et fisketegn samt være bevidst om fiskekvoterne derfor, nu hvor du er godt udrustet med hvordan, hvorfor og hvornår du skal fange laks, er det også vigtigt at være bekendt med de regler og love der gælder for at fange laks.
Mindstemål og fælles love
Da artiklen fik sin første form d.15/11-2019 var mindstemålet for laks fanget i Danmark 40 cm. Det er vigtigt at overholde disse love da de beskytter og opretholder en naturlig bestand af vildlaks i Danmark. Dertil er det værd at kende til følgende fredningsperioder fra Fiskeristyrelsen om fangst af laks i saltvand :
16. nov – 15. jan | 15. Sep – 28/29. Feb | Hele året |
Overalt i Yngledragt | Vadehavet | Vadehavet nord for Låningsvejen til Mandø |
Du kan læse mere om fiskegrej til saltvand her, eller gå klikke her, og se alle aktuelle tilbud på grej.
Laks er totaltfredet i Ringkøbing, Nissum, Stadil Fjorde og Von Å.
Også fra fiskeristyrelsen kan det ses at fredningsperioden for laks i ferskvand er d. 16. november – 15. januar.
Tilegn dig et fisketegn
Når du skal ud og fange laks er det vigtigt at du anskaffer dig et fisketegn til det område du fisker i, da man ellers kan modtage bøde fra fiskerikontrollen. Disse kan anskaffes fra fx fisketegn.dk. Derudover kan sådan et fisketegn også erhverves fra camping-pladser og turistcentre. Disse skal også bruges hvis du prøver at fange torsk, eller fange havørred.
Fiskeklubber og information
Er du medlem af, eller overvejer at blive medlem af en fiskeklub/forening er det vigtigt at overveje de kvoter der er gældende for fiskeklubben. En kvote betyder at fiskeklubben eller organisationen maks. må hjemtage et vidst antal fisk, som bliver besluttet i samråd med fiskeristyrelsen. Det kan være en overvejelse at melde sig ind i sådan en fiskeforening, da man udover at opleve hygge og god stemning, kan få råd til at forbedre ens fiskeri.
Hey, jeg hedder Simon og er passioneret lystfisker.
Jeg bor i Nordsjælland og har fisket i både ferskvand og saltvand, så længe jeg kan huske. Jeg pirkefisker gerne fra båd I Øresund, og så elsker jeg at få fisk på krogen, og gerne en god fight. Jeg må jo ærligt indrømme at det giver mig et lille adrenalinsus at hive en fisk op ad vandet. Ferskvandsfisk foretrækker jeg at genudsætte, hvor jeg derimod er glad for at tage b.la torsk med hjem, som spisefisk.